BECKER – KUNGEN AV TINGSRYD

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Martin Larsson
I rollerna: Henrik Lilliér, Per Lorenzon, Shanti Roney, Sonja Richter, Lars Rahtke

BETYG: ETT
PREMIÄR: 2017-09-01

Om staden Tingsryd tycker att det flyttar för många personer dit eller att det kommer för många turister och har beställt en film för att få folk att köra omvägar runt orten så är detta en lyckad film, på alla andra sätt är Becker – Kungen av Tingsryd ett misslyckande. Rollfigurerna, som filmen i många fall vill att en ska känna med, är antigen djupt osympatiska och motbjudande eller ofärdigt tecknade. Om någon som inte har besökt Sverige eller Tingsryd ser filmen så är risken stor att de tror att landet är fyllt av små samhällen med korrumperade politiker, smårasistiska lantisar, knarkförsäljande danskar, mord som inte utreds och starka män som älskas av omgivningen trots att de beter sig som outvecklade svin.

Trots den tveksamma bild som målas upp av Tingsryd och Småland, fylld med patetiska protagonister, så genomsyras filmen av en konstig och skrämmande patriotism. Att regissören och manusförfattaren tror och vill att vi ska engagera oss i rollfigurerna och deras minst sagt dåliga val, som de gör om och om igen utan att lära sig ett dugg från föregående händelse/scen, är oförklarligt. Så fort man tror att det inte kan komma en dummare händelseförveckling så kommer det en som ”toppar” den förra.

Titelfiguren Becker och hans skumrask-affärer ger mig ingenting mer än ett akut fall av leda, ta mej härifrån är den tanke som oftast dyker upp under detta besök till ett fiktivt Tingsryd. Det enda bra jag kan säga om Becker – Kungen av Tingsryd är att den tar slut.

skriven 2017-09-01

print

Våra samarbetspartners