SKÖNHETEN OCH ODJURET (Beauty and the Beast)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Disneymusikal, USA 2017
Regi: Bill Condon
I rollerna: Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Kevin Kline, Josh Gad
DVD/Blu-Ray/VOD
(Walt Disney Home Entertainment)

BETYG: FYRA

Skönheten och odjuret är nog den tecknade Disneyfilm som nått störst framgång i Disneyvärlden. Belle tillhör ju de numera klassiska sagoprinsessorna och Celine Dions titelsång Beauty and the Beast har toppat hitlistor världen över. Sedan att Broadway satte upp en musikal som gick för fulla hus i femton år och har även satts upp på ett otal andra scener gjorde inte saken sämre. Vad är då nästa steg – jo vi gör om filmen fast nu med riktiga människor och en massa CGI.

Den franska 1700-tals sagan som filmen baserades på inspirerade även till TV-serien Beauty and the Beast som kom i slutet av 1980-talet.

Om ni inte redan kan storyn så handlar det om den vackra lantflickan Belle vars far råkar söka skydd i ett förtrollat slott där han blir tillfångatagen av Odjuret. Belle gör allt för att få sin far fri och tar till slut faderns plats som Odjurets fånge. Odjuret blir förälskad i skönheten Belle och känslorna verkar vara besvarade men det är ju en lång och krokig väg till kärlekslyckan.

Belle spelas nu av Emma Watson som hela världen känner som Hermione Granger i Harry Potter-filmerna och med sig har hon en salig blandning av riktiga människor och förvandlade människor. Filmen är en härliga blandning av CGI och musik. Musikalen ligger nästan närmare denna story än den tecknade varianten.

Extramaterialet är rikligt. Finns ju hur mycket som helst. Bakom scenerna, borttagna scener, musikvideos osv.

Gillar man nu verkligen musikalaspekten av filmen kan man givetvis se den med sing-a-long.

Skriven 2017-08-13

print

Våra samarbetspartners