HEADSHOT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Vansinnig köttaraction, Indonesien 2016
Regi: Kimo Stambouel och Timo Tjahjanto
I rollerna: Iko Uwais
DVD/Blu-Ray/VOD
(Studio S Entertainment)

BETYG: FYRA

Först John Woos BULLET IN THE HEAD, sedan Walter Hills BULLET TO THE HEAD, och nu: HEADSHOT.

Ska du bara se en ultravåldsam, superblodig, extrembrutal, übersadistisk, köttig actionfilm i år, är det HEADSHOT du ska se. Ska du bara se en indonesisk film i ditt liv, tja, varför inte låta det bli denna?

Tidigare var Indonesien mest känt för alla filmer med Barry Prima; landets största filmstjärna. På senare år har det dock kommit en del andra filmer som uppmärksammmats internationellt. Som till exempel THE RAID och dess uppföljare – förvisso samproduktioner med Frankrike och USA, men ändå.

Iko Uwais, från just THE RAID, är hjälten i HEADSHOT; en film som regisserats av Kimo Stamboel och Timo Tjahjanto. Uwais spelar en man som spolas iland på en strand. Han har blivit skjuten i huvudet och minns inte vem han är, men han kallar sig Ishmael. En söt sjuksköterska hjälper honom. Självklart visar det sig att Ishmael är en jävel på att slåss – vilket kommer till användning, eftersom ett oräkneligt antal gangsters är ute efter Ishmael. Sjuksköterskan kidnappas, Ishmael letar efter henne, och lite i taget minns han vem han är.

Det här är Jason Bournehistorien en gång till – fast oändligt mycket våldsammare. Och till skillnad från klantarslet Paul Greengrass, vet Stamboel och Tjahjanto hur man filmar slagsmål och eldstrider. I HEADSHOT ser man vad det är som händer! Och det vi ser är folk som massakreras och mörbultas i drygt två timmar. I den här filmen räcker det inte med två knytnävsslag eller en pistolkula för att sänka en motståndare – här avfyras hela magasinet, och som bonus drar man gärna till med några knivhugg i ansiktet. Som sagt: det här är extremt brutalt och blodsöligt.

Egentligen är handlingen för tunn och dum, men vem bryr sig om det? Trots att filmen varar en timme och 58 minuter, och därmed är alldeles för lång, är HEADSHOT den minst tråkiga film jag sett på bra länge. Det här är en fullkomligt sanslös och vansinnig film. Självklart en film enbart för härdade.

Skriven 2017-06-22

print

Våra samarbetspartners