OPERATION MEKONG

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Påkostad fetaction, Honkong/Kina 2016
Regi: Dante Lam
I rollerna: Joyce Wenjuan Feng, Baoguo Chen, Xudong Wu, Wu Linkai, Zhan Liguo
DVD/Blu-Ray/VOD
(Rapid Stream Media)

BETYG: TRE

Det är nu väldigt längesedan jag tittade på hongkongaction och asiatisk underhållningsfilm rent allmänt. Det var ju en trend som var stark här i väst på 1990-talet, men som dog ut i början av 2000-talet – utan att någon verkade märka det. Fast självklart produceras det fortfarande action i Asien.

2016 års OPERATION MEKONG, en samproduktion mellan Hongkong och Kina, är enligt uppgift en av de tjugo mest framgångsrika kinesiska filmerna någonsin. Ett påstående som är aningen svårt att tro – det finns åtskilliga kinesiska filmer som är betydligt bättre än den här och som borde ha spelat in lika mycket eller mer. 
Dante Lam har regisserat. Han ska inte blandas ihop med den bättre kände Ringo Lam. Jag tog en titt på Dante Lams filmografi, och det är möjligt att jag sett någon av hans tidigaste filmer; de ser bekanta ut, men jag är inte säker.

OPERATION MEKONG bygger på sanna händelser – 2011 attackerades två fiskebåtar på Mekongfloden. Besättningarna massakrerades. Floden går genom den Gyllene triangel, styrd av drogkarteller och gerillasooldater, och ett specialkommando sattes samman för att hitta de som låg bakom massakern.

Den här filmen ser ut att ha kostat en farlig massa pengar – vilket den säkert även har. Filmfoto och miljöer imponerar. Men i övrigt vet jag inte riktigt vad jag ska tycka om filmen. Jag hade lite svårt att hänga med. Antalet rollfigurer är oändligt många, så pass många att det är fullkomligt omöjligt att hålla reda på vilka de är – med ett eller två undantag. Det hela är rörigt berättat – och framför allt är det åt helvete för långt, över två timmar håller det på.

… Men actionscenerna är bra, ibland svinbra, och de är hårda. Dante Lam har struntat i realism och låter istället gestalterna slåss som actionhjältar. Det är eldstrider och martial arts och slowmotion. En fajt/eldstrid/biljakt inne i ett köpcentrum är fantastisk. Slutuppgörelsen varar drygt trettio minuter, den tar aldrig slut.
I slutändan vet jag inte om jag kan rekommendera OPERATION MEKONG eller ej. Fet action, men lite tråkig.

Skriven 2017-06-18

print

Våra samarbetspartners