THE BORNEO CASE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Erik Pauser, Dylan Williams
I rollerna: Mutang Urud, Clare Rewcastle, Peter John Jaban, Lukas Straumann

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-04-21

Uppbyggt lite som en thriller så börjar denna dokumentär med en person, Bruno Manser, som försvann för länge sedan i regnskogen på Borneo. Efter det får vi följa de som, i hans namn, håller liv i kampen för att rädda Borneos regnskog och se till att de vid makten i landet hålls till svars för sina handlingar.

Vi får följa Mutang Urud, Clare Rewcastle och Lukas Straumann när de försöker påverka politiker och följa pengarna. Vad de hittar är en korrumperad härva till timmerindustri där pengar går före miljö och människor. Spåren leder till banker och företag i hela världen och pekar mot, på intressanta och skrämmande sätt, hur globala mekanismer har betydelser för lokala skeenden. Skövlingen av regnskogar och dess konsekvenser är viktigt för oss alla vilket gör filmens blottläggande av vidriga världsomspännande maktstrukturer viktiga. Filmens fokus på dammar som under filmens inspelning håller på att byggas gör filmen brinnande levande, dammar som om de byggs kommer att förstöra det sista av regnskogen och jaga ut de kvarvarande rester av ursprungsbefolkning som lever kvar i regnskogen.

The Borneo Cases hoppfulla upplösning ska tas som ett kvitto på att det hjälper att kämpa emot och synliggöra samtidigt som det är viktigt att filmen uppmanar till fortsatt investering i problematiken. Filmen visar mycket som gör en fullständigt rasande, ilska som måste användas konstruktivt precis som av de aktivister som filmen ger engagerande och humanistiska porträtt av.

skriven 2017-04-21

print

Våra samarbetspartners