THE GREAT WALL

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Yimou Zhang
I rollerna: Matt Damon, Pedro Pascal, Willem Dafoe, Tian Jing, Andy Lau

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-02-17

I tider när det åter talas om att bygga murar höga som skyskrapor kan det vara läge att visualisera bilden av Den Kinesiska Muren , rankat som ett av världens sju underverk Under drygt 1800 år byggdes denna monumentalarkitektur på 640 mil av flera dynastier tills den stod färdig som Kinas största turistmagnet för eviga tider. Att det involverats myter, legender och skrönor i historiska fakta om denna mur är givet och redan i inledningen slår man fast att det är en saga vi skall bevittna.

Redan genom att konstatera detta tycker jag inte det behöver ordas mycket över att det är två modiga grabbar från väst som gör gemensam sak med kineserna och försvar deras mur mot monster från yttre rymden som dyker upp vart sextionde år och ställer till djävulskap. Klagomålen mot Damon har uppenbart varit att man menar att en asiatisk skådespelare skulle haft hans roll men det har enligt regissören Yinou Zhang (“Hero” & “The Flowers Of War” bland andra) aldrig varit på tanke. Att sälja en sådan här “popcornrulle” utan någon stjärna i väst skulle knappast vara av intresse för Universal.

Med andra ord varför göra en hönsgård av en fjäder, det här filmen hade kunnat vara gjord för matinépubliken på 40 och 50-talet med Douglas Fairbanks Jr, Tony Curtis, John Hall eller någon annan actionhjälte på topp. Det är bara tekniken och budgeten som förändrar bilden och markerar att tiden inte stått stilla i den här genren. Den är ytlig, spelad med onödigt gravallvar men underhållande och fartfylld på ett tilltalande sätt för mej i alla fall.

skriven 2017-02-14

print

Våra samarbetspartners