MOONLIGHT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Barry Jenkins
I rollerna: Mahershala Ali, Shariff Earp, André Holland, Duan Sanderson, Naomie Harris

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-02-10

Det är inte svårt att förstå varför kritiker och publik har brustit ut i en gemensam lovsång för detta gripande och brutalt realistiska drama om en afro-amerikansk pojkes ödesmättade vandring från pojke till man.

I tre delar får vi följa Chirons liv från ung pojke som bor tillsammans med sin nerknarkade mamma i Miamis slum till mobbad tonåring och avslutningsvis som som vuxen man tillbaka i det knarkträsk han växte upp i. Chiron är hela sitt liv tystlåten och tålig de bördor livets nitlotter frikostigt delar ut till människor som råkar födas på livets skuggsida. Chiron har turen att kunna fly undan mammans kaotiska liv till en surrogatfamilj som förvisso också har mer än en fot inne i droghandeln.

Chirons liv blir inte mindre komplicerat i tonåren när han förstår att han är homosexuell och när det gäller intolerans har fördomarna inga rasbarriärer. Varje del i Chrions liv har något att säga åskådaren och manar till eftertanke om hur varje mått och steg i en människans liv kan vara ödesdigert inte minst om ens val är begränsade.

Tre skådespelare lyser upp rollen som Chiron i tur och ordning Alex Hibbert, Ashton Sanders och Trevante Sanders. Även om de kanske inte är så porträttlika i hoppen mellan olika åldrar behåller de karaktärens väsen, styrka och tillkortakommanden. Många imponerande rollprestationer inramar Chirons liv som till exempel Naomie Harris som hans drogpåverkade mamma och Jharrel Jerome som Kevin hans homosexuelle vän som för alltid gjort avtryck i hans liv. Här kommer många priser att hitta vägen, var så säkra.

skriven 2017-02-08

print

Våra samarbetspartners