FLYGPLAN (Planes)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Pixar-spinoff. USA, 2013
Regi: Klay Hall
Originalröster: Dane Cook, Stacy Keach, Brad Garrett, Teri Hatcher, Julia Louis-Dreyfus
Svenska röster: Martin Hedenros, Hans Klinga, Fredrik Miller, Cecilia Forss, Pablo Cepeda
(Disney)

BETYG: TRE

Filmen Bilar ska nu bli en serie i samma stil men med olika fordon i huvudrollen – först ut är Flygplan, ja och en tvåa är också på gång redan till hösten, Flygplan 2: Räddningsstation.

Konceptet är kul. En film om en flygtävling runt jorden. Men det går alldeles för snabbt – ja hela filmen är bara kring 80 min – inget ont i det men storyn känns tunn.

I huvudrollen har vi Spridningsplanet Dusty som tröttnat på sitt jobb att sprida kemikalier över majsfälten och nu vill gå vidare och bli ett tävlingsplan i stället. För att bli tävlingspilot tar han hjälp av tankbilen Slurk, trucken Dotti och hangarplanet Skipper.

Väl på tävlingsscenen får han sällskap av några internationella flygplan som mexikanen El Chupacabra, indiskan Ishani och kanadensiskan Rochelle. Skurken i detta dramat är amerikanen Ripslinger.

Mycket av storyn känns igen från Bilar så några större överraskningar bjuds det inte på.

Självklart har man ju valet att kolla på det engelska originalet och då lyfter faktiskt filmen ett snäpp och även betyget.

Bland extramaterialet är intervjun med regissören det mest intressanta. Musse-kortfilmen är väl inte mycket att hurra för.

Skriven 2014-02-19

print

Våra samarbetspartners