IMAGINE DRAGONS – Las Vegasbandet är på god väg att erövra världen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Deras namn är ännu inte i var mans mun, men att Imagine Dragons står för en av förra årets största sleepersuccér hemma i USA råder det knappast någon tvekan om. Två platinasäljande singlar och en guldskiva för fullängdsdebuten Night Visions är belöningen för mödan hittills för bandet som jämförts med storheter som The Killers och Arcade Fire, och nu börjar framgångarna även spridas vidare utanför den nordamerikanska kontinenten. Därmed inte sagt att kvartetten nått världsherraväldesstatus än, men publiktrycket på den nu pågående Europaturnén är en antydan om att något stort är på gång.

– Yeah, det känns riktigt trevligt, kommenterar sångaren Dan Reynolds blygsamt. Särskilt som vi hade levt fyra år på vägarna innan dess. Nu känns det som om allt sovande på folks soffor gett resultat, och det gör att vi uppskattar allt det som hänt på senaste tiden så mycket mer.

Dan konstaterar dock att det Las Vegas-baserade bandet i dagens läge befinner sig på samma nivå i Europa som på hemmaplan för några år sedan. Men frontmannen gnäller inte, tvärtom. Istället tycker han det är skönt att spela på lite mindre ställen igen. Han gillar att kunna se energin hos fansen på nära håll. Samtidigt påminner alla i bandet ständigt varandra om hur viktigt allt kämpande varit. Att vara fattiga fungerade som en ögonöppnare och får dem att tänka på hur de ska hantera den färska framgången nu.

– Visst finns det dagar då man är helt överväldigad. Men för tre år sedan hade jag fått tjata för att någon skulle göra en intervju med oss, och det glömmer jag aldrig. Jag tänker alltid på hur många band där ute som skulle vilja vara i våra skor. Ändå går det aldrig att vara helt förberedd, tusentals skrikande människor och allt annat som hör till det här jobbet kan vara något väldigt förföriskt.

– Många kritiker verkar också tycka om er. Hur ser du på det?

– Du vet, i slutänden är det viktigaste att göra musik vi kan stå för. Det tog tre år för oss att göra den här skivan, och det beror på att vi är ganska självkritiska. Vi släppte ett antal ep:s istället, och till slut sade vi ”Det är dags, låt oss göra ett album nu”. Det var som en bebis som gradvis växte upp.

Imagine Dragon har inte sällan jämförts med band som Arcade Fire och The Killers, och även om Dan nu aldrig ”skämts” för detta – snarare tvärtom – så ser han i första hand den egna combon som enbart ett rockband, rätt och slätt utan koppling till någon särskild genre.

– Det är naturligt att det första folk gör när de hör ett nytt band är att hitta beröringspunkter med andra redan kända grupper. Men vi är bara ett rockband med gitarr och bas i botten, som i sin tur drivs av ett starkt beat. Så vi är en slags hybrid som existerar i den elektroniska världen också.

– Vad gäller texterna är känslomässiga grubblerier ett centralt tema. Men ni är tydligen inte så nattsvarta som man skulle kunna tro?

– Nej, jag skriver bara om vad jag känner just för tillfället. Vissa texter är upplyftande medan andra är mörkare. Jag skriver om allt som ryms inom det mänskliga känslospektrat. It’s Time skrevs till exempel när jag hoppade av college, och inte riktigt visste vad jag skulle göra med livet, så den tillhör en av de tyngre låtarna. Men överlag tror jag nog att våra fans känner sig lättare i sinnet efter att ha lyssnat på oss. Jag lämnar hellre ett positivt budskap än är så deppig att de vill begå självmord efteråt.

– Du har sagt att bandet inte hade existerat utan Las Vegas. Hur menar du då?

– Jag syftade i första hand på att det krävs mycket för att ett band ska kunna tjäna pengar tidigt i karriären. Men i Vegas kunde vi försörja oss genom att spela hälften covers och hälften eget material på casinona. Det var det som höll oss vid liv, och det hade vi inte kunnat någon annanstans. Vi fick ihop till mat och hyran till lägenheten vi bodde i. Dessutom; vi talar om staden som aldrig sover, det går inte att undvika att bli inspirerad av den. Ur alla aspekter.

– Somliga skulle nog säga att de blir distraherade istället?

– Det är sant. Men jag är född och uppvuxen i Vegas, och har sett frestelserna varje dag. Så det är inte samma sak för mig.

Skriven 2013-04-27

print

Våra samarbetspartners