MANOWAR tänker “blåsa huvudena av” sina fans

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Vem i hela världen kan man lita på, undrade Hoola Bandoola Band mitt under den värsta proggvågen för evigheter sedan, och nu fyra decennier senare är svaret givet. Åtminstone om man pratar i metaltermer. För givetvis stavas det i så fall Manowar. I över trettio år har New Yorkarna gett klassisk heavy metal ett iögonfallande ansikte där fantasy, vikingar och gudamyter tillhör stapelvarorna och minsta avsteg från den inslagna vägen hade betraktats som ett förräderi av bandmedlemmarna själva.

– Därför har vi heller aldrig funderat på att hoppa på några trender, förtydligar grundaren och basisten Joey DeMaio med emfas. Det hade varit det samma som att fucka våra fans, och det skulle vi aldrig göra.

Joey tillägger att det hade det varit svårt att bli tagna på allvar igen om bandet trots allt skulle pröva på något nytt. Fansens respekt hade varit borta då, menar han. Av samma anledning fortsätter Manowar i samma hjulspår, och just därför blir väl ingen förvånad över att senaste albumet bär titeln The Lord Of Steel. Detta verk följer upp 2007 års Gods Of War som i sin tur följer upp millenniets första album Warriors Of The World fem år innan dess. Men bara för den sakens skull ska ingen låta sig luras. Bakom de likartade titlarna döljer sig trots allt vissa skillnader. De symfoniska elementen från föregångaren The Gods Of War är till exempel borta på den senaste utgåvan.

– Well, alla skivor är olika varandra. Det blir alltid annorlunda oavsett vilket. Sedan försöker vi förstås ändå alltid skriva fortsättningen på sagan om Manowar. Varje album motsvarar ett nytt kapitel.

– Men tycker du inte så här i efterhand att soundet på Gods Of War blev väl pompöst?

– Nej nej, den berättade ju historien om Oden, och behövde målas på en stor duk. Den var baserad på gudarnas krig, vilket är något helt annat mot vad vi gör på senaste plattan. De teman vi använder den här gången är inte alls de samma, men vi har ändå med element som kombinerar alla de smaker som är Manowar.

Joey är stolt över The Lord Of Steel, och säger att folk “älskar” de nya låtarna. De är skrivna för att “blåsa huvudet” av fansen live, men påpekar också att åtminstone ett spår på varje album faktiskt är en ballad. De som inte känner till det har inte lyssnat, menar han. Lyriken är emellertid alltid större än själva livet. Svärd och trolldom, gudar, legender och liknande är alltid ämnena för dagen.

– Jag tror att vi alla försöker hitta saker som intresserar oss, och personligen har jag alltid tilltalats av berättelser om mod, moral, heder och sådant. Samtidigt är de här myterna inspirerade av stora människor. Stora människor som försöker bli och vara så bra de bara kan, och det gillar jag.

Joey säger att det förmodligen finns en hel del missuppfattningar om Manowar, men det struntar han fullständigt i. Han vet vad hans band är kapabelt till.

– Vid det här laget vet vi att vi är duktiga och kan göra bra plattor, så vi är väldigt stolta över vår karriär Men redan när vi bildades var planen att vi skulle bli världens bästa band och kunna sparka arsel.

– Fast det verkar som om ni alltid varit mer populära här i Europa och andra ställen än i USA? Hur kan det komma sig?

– Well, stilarna och smakerna tenderar att skifta oftare i USA. Europa skiljer sig på det viset. Ni älskar äkta heavy metal, vilket känns väldigt tillfredsställande. Och de svenska fansen är några av de bästa i världen. Vi är stolta över att ha äkta vikingar bland våra fans.

– Vad kan de som kommer på era konserter härnäst förvänta sig då?

– De kan förvänta sig att få sina huvuden avblåsta. Det och klar, hög volym. Utöver det kommer de som inte sett oss tidigare att få uppleva en fantastisk metalpublik förenad av broderskap och enighet. Våra fans är bäst i världen. Sedan efter showen festar vi. Alla reglagen är på max med oss.

Skriven 2013-01-29

print

Våra samarbetspartners