HAMILTON: I NATIONENS INTRESSE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Kathrine Windfeld
I rollerna: Mikael Persbrandt, David Dencik, Pernilla August

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2012-01-13

Utan att veta tvärsäkert, antar jag att det rör sig om det sedvanliga svenska upplägget där olika sponsorsintressen är involverade; “Hamilton” kommer i förlängningen som TV-serie, dvs i en betydligt längre version (jmf “Kronjuvelerna”). Har inte orkat sätta mig i i saken, men nyss hemkommen från pressvisningen av den aktuella filmen är det den övergripande känslan. Rätta mig gärna om jag har fel!

Detta är ett upplägg som sällan gagnar bioversionen (jmf “Kronjuvelerna”). Och, om så är fallet, inte heller denna gång.

Första hälften av adaptionen är ok, medan andra bara känns ryckig.

Persbrandt är den bästa Hamilton till dags dato (vilket iofs inte säger så mycket) och hans nymodellerade kropp och iskalla blå ögon kan säkert generera några roller, tillika miljoner, i Hollywood framledes.

Actionscenerna är ovanligt bra för att vara svensk film, medan övriga partier ofta är platta. Pernilla August gör en kvinnlig statsminister och jag kunde inte sluta tänka på hennes risiga frisyr; “i verkligheten” hade förhoppningsvis någon PR-byrå åtgärdat detta och åtminstone skänkt henne en kam. Och begåvade David Dencik gör sin sämsta roll hittills.

P.S.
Fråga: Hur vet man att man ser en svensk “Hamilton”-film?
Svar: Det märks tydligt att man lagt större vikt vid produktplaceringen än personregin!
D.S.

Skriven 2012-01-13

print

Våra samarbetspartners