LAS VEGAS – ett paradis för den showsugne

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Las Vegas, City Of Sin eller syndens näste. Det är den gängse bilden av Nevadas spelstad som aldrig riktigt har tvättats bort, och det finns det en anledning till också. Det räcker med att ta sig till en av de närmaste parallellgatorna till Las Vegas Boulevard eller som den heter i folkmun, The Strip för att inse detta. Där ligger nämligen sexshopparna, strippklubbarna och inte så väldigt mycket mer att skriva hem om på rad. Inte ens det mysiga Elvismuseet finns kvar längre, och i februari gav till och med det lokala postkontoret upp och lade ner verksamheten.

Men detta är och förblir bara en sida av saken. Förutom att spela bort sina surt förvärvade slantar åker allt fler av de trettiosju miljoner turister som varje år besöker staden numera dit för att äta. Vegas hotellmagnater har nämligen satt i system att dammsuga världen på toppkockar och ge dem anställning på jättekomplexens lyxkrogar. Allt för att det ökande antalet gourmander ska få sitt.

Fast det är emellertid alltjämt det enorma utbudet av shower som är Las Vegas själ och livsnerv vid sidan av gamblingkulturen. Ingen annanstans är utbudet av extravagant, påkostad, utflippad, naken, traditionsförvaltande, nydanande, edgy, imiterande och fantasifull – eller vad man nu kan tänka sig – underhållning i närheten av att vara så stort. Det är inte utan anledning som staden allt oftare karaktäriseras som världens största nöjesfält för vuxna. Varje dag är valmöjligheterna i det närmaste oöverblickbara.

Vad gäller trenderna är det emellertid trots allt inte så väldigt svårt att se ett antal tydliga sådana i utbudet. En av de mest uppenbara är spektakelshowerna på olika teman som det kanadensiska bolaget Cirque du Soleil står bakom. Sällskapet är Malmöaktuella redan nästa månad med Saltimbanco – en av flera ständigt kringresande föreställningar. Men det är i Vegas deras närvaro märks mest. Hela sex olika shower rullar där, närmare bestämt Beatleshyllningen Love, Mystere, O, actionspäckade Kà, Viva Elvis, fräckt sensuella Zumanity och häftiga Believe med rock`n rollmagikern Criss Angel. För egen del har jag bara haft nöjet att se de fyra sistnämnda, men dessa var alla lysande var och en på sitt sätt.

Enda konkurrenten i den här genren är vattenorienterade La Réve på Wynn, men det räcker gott och väl. Det är fler än jag som hävdar att det här är det bästa och mest spektakulära de någonsin sett.

Nästan lika spektakulär är Ventetians sprakande tempofyllda uppsättning av The Phantom Of The Opera. Fantastisk är ordet. Men musikalen The Jersey Boy på Palazzo om sextiotalsgruppen Four Seasons är stadens nummer ett i alla kategorier för tillfället.

Shower med mer traditionellt Vegasstuk är emellertid inte lika framträdande längre, men Jubilee på Ballys har extra allt av det som nostalgikern drömmer om, inklusive bensprattel, skönsång, hundratals medverkande, påkostad scenografi, klädbyten och plymer i mängder. Och nakna bröst. Åtminstone om man väljer sista kvällsföreställningen. Gardera här även med en annan klassiker; Crazy Horse.

Och på tal om nakna bröst. En enklare variant på detta tema återfinns i sådant som Burlesque, Crazy Girls, relativt färska Peepshow med Playboymodellen Holly Madison samt Fantasy på Luxor, vars största behållning trots allt är dess komiker.

Fast innan någon kvinnlig läsare nu stönar över detta grabbiga utbud kan berättas att nakna manliga bringor serveras en massa också, däribland i American Storm, Thunder From Down Under och väl inkörda Chippendales på Rio.

Men naket i all ära. Det är ett gott skratt som förlänger livet, och utbudet av komiker är därför också stort oavsett preferens. Bland de största märks namn som Amazing Jonathan, Rita Rudner, en regelbundet gästspelande Jay Leno, magiska galenpannorna Penn & Teller och gadgetmannen Carrot Top, som vädjar till tramsebyxan i oss alla.

Och vad vore Las Vegas utan stjärnorna? Avsevärt fattigare, givetvis. För tillfället glänser soulinstitutionen Gladys Knight, Barry Manilow, evigt unga Donny & Marie och nittiotalets största skivartist, countrystjärnan Garth Brooks ensam med en akustiskt gitarr i en lika personlig som öppenhjärtlig pratig show. Störst av alla är dock Celine Dion, som förnyat sitt kontrakt med Caesars Palace, och nu låter Elton John eller Rod Stewart ta över under sina semesterperioder.

Men om man nu inte kan få den äkta varan duger oftast imitatörerna och lookalike-folket också. Såväl BeeGees och Prince som föga förvånande The Rat Pack och Elvis har hyllningsshower, och vill man se ett pärlband av stjärnor kopieras rekommenderas varmt Frank Marinos prisbelönta långkörarkavalkad Divas Las Vegas på Imperial Palace.

LAS VEGAS – allmän information

Säsong
Festen pågår alltid i Vegas, men den värmekänslige bör undvika sommarmånaderna då temperaturen dagtid oftast passerar fyrtiograderssträcket. Såvida man nu inte befinner sig vid hotellpoolen det vill säga. Å andra sidan finns det alltid något att göra inomhus i denna stad, så varför då svettas ute.

Flyg
På till exempel flygresor.se och travelpartner.se pendlar priserna mellan fem och niotusen beroende på vilken tid på året man vill åka. Semestertiderna är givetvis dyrast. Vill man sedan undvika mer än en mellanlandning ökar också kostnaden.

Hotellpriser
Varierar kraftigt. Men en vecka på ett utmärkt hotell som Stratosphere behöver i bästa fall kosta inte kosta mer än tvåtusen kronor för en hel vecka medan priserna på Hard Rock Hotell börjar kring femhundra kronor natten och ett fyrstjärnigt prestigehotell som Mandalay Bay kan kosta tretusen kronor natten.
Observera dock att även den sistnämnda typen av hotell kan ha kraftiga rabatter.
För den som vill sy ihop en paketresa med både flyg och hotell rekommenderas till exempel expedia.se och reseguiden.se

Priser på plats i Las Vegas
Att ”äta gott” är nästan alltid avsevärt billigare än i Sverige oavsett vilken typ av restaurang man väljer, inklusive de exklusiva varianterna.
På italienska lyxrestaurangen Fellini´s på Stratosphere kan man till exempel få en tvårättersmeny för två bestående av en Garden Salad och en Carpacciopasta Filet Mignon med vitlöksbröd för väldigt rimliga 280 kronor. Lägg till en efterrätt, och du hamnar på drygt fyrahundra kronor.
Som en jämförelse kan nämnas att de flesta hamburgeralternativen på dygnet runtkedjan IHOP kostar mindre än sjuttio kronor.
Shoppingmöjligheter finns det i mängder, men besök gärna någon av Las Vegas Premium Outlets, Fashion Show Mall, Miracle Mile på Planet Hollywood eller det lyxiga The Grand Canal Shoppes på Venetian och ta en gondoltur samtidigt.
Prismässigt varierar det självklart, men en grundregel är givetvis att den som undviker de exklusivaste märkesaffärerna alltid kommer undan betydligt billigare än hemma.
Showbiljetter inhandlas antingen på respektive hotells box office eller också går det att köpa dem samma dag på någon av de elva Tix42Nite-ställena längs The Strip till ett lägre pris. Observera dock att utbudet där är något begränsat.
Sevärda shower svåra att pressa in i ett fack; osannolika Blue Man Group och rockigt coola vampyrshowen Bite på Stratosphere. Sistnämnda kan du kolla in medan du funderar på om du ska våga åka deras populära rides i toppen på stans högsta utsiktspunkt..
Eller bli som Grissom och gänget en stund och upplev den nya interaktiva succén CSI: The Experience på MGM Grand.
Världens största souverniraffär Bonanza är belägen på The Strip ett kvarter ifrån nämnda Stratosphere. Här finns ett brett fylligt utbud bestående av allt från silversmycken till skämtartiklar och ett imponerande urval av allt du kan tänka dig med Las Vegastryck.

Missa inte heller Las Vegas ursprungliga centrum Fremont. Här finns tio casinon vägg i vägg och mittimot varandra, oftast liveband på gågatan utanför, världens största videoskärm som tak och en linbana att åka på.

Information om nöjes- kultur-, shopping- och restaurangutbud kan inhämtas i gratistidningar, typ Las Vegas Weekly, Las Vegas 2 Go, Today In Las Vegas och Where. Dessa hittar du på hotellen och tidningsställen längs The Strip.
Eller gå in på nätet på lasvegas.com innan du reser och botanisera.

skriven 2011-12-13

print

Våra samarbetspartners