TINTINS ÄVENTYR: ENHÖRNINGENS HEMLIGHET (The Adventures of Tintin)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Steven Spielberg
Originalröster: Jamie Bell, Andy Serkis, Daniel Craig

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2011-10-28

En liten minirecension. Önskar du fylligare bakgrundsinfo, leta i valfri tidning, i valfritt land, denna vecka. Hollywoods kanske största PR-apparat borgar för detta.

Charmiga första 20 minuter eller så, då handlingen utspelas i (troligtvis) Bryssel. Därefter tar Spielbergsyndromet över allt mer; ett jävla skrikande och hysteriskt famlande efter tappade saker hit och dit, med John Williams otroligt enerverande ta-ta-taa-taa-musik (en smärre variation på Indiana Jones-temat) som ackompanjemang.

Nej, det här är inget jag vill uppleva igen utan ljudet avstängt.

Därmed också sagt det mesta är väldigt snyggt gjort. Men så har man ju också haft ca en halv miljon data-animatörer till sitt förfogande. Bara de som skapade sandkornen i ökenscenerna uppgick visst till 87098 personer.

Köper Tintins look, Milous, Dupontarnas, dock inte kapten Haddocks. Bomber & granater! Han ser ju för tusan helt buteljaxlad ut, den gamle sjöbusen! Här har Spielberg & co tagit den gode kaptenens drickande alltför bokstavligt!

Filmatiseringen blir tråkigare och tråkigare allt som tiden går och slutet är om inte ett totalt antiklimax, så näst intill, och verkar mest kommit till för att flagga för en uppföljare.

Har svårt att tänka mig att “den gamla goda tidens publik”, dvs mellan- och delar av högstadiet, kommer att falla så pladask som förväntat denna gång, om nu inte deras föräldrar tvingar dem att följa med och samtidigt utövar ångestgenererande hjärntvätt.

Av mig får verket därför endast 2 av 5 möjliga buteljer Kalasmust. Men det skall också erkännas, att mitt låga betyg till del beror på att jag hade vissa förväntningar, efter att ha läst en tidningsartikel där det berättades att de vanligtvis så högdragna fransoserna när det gäller amerikansk kulturimperialism vid förhandsvisningar mottagit adaptionen av “sin egen” Tintin mycket väl. (Mon Dieu! Vad är det som händer med världen?)

Tilläggas kan att jag såg den i 3D, tror dock den gör sig bättre utan.

Skriven 2011-10-28

print

Våra samarbetspartners