SET UP

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Actiondrama, USA, 2011
Regi: Mike Gunther
I rollerna: Curtis ”50 Cent” Jackson, Bruce Willis, Ryan Philippe
(Lionsgate) (Region A, amerikansk Blu Ray)

BETYG: TVÅ

Så särskilt produktiv med rappandet är inte 50 Cent nuförtiden. De sista åren verkar han mest ha försökt få till en filmkarriär värd namnet. I detta lite ljumna actiondrama gör han en av tre gamla vänner som bestämmer sig för att genomföra en fräck smash and grab-kupp mitt på ljusan dag. Tanken är att det ska gå smärtfritt och alla tre sedan ska återgå till sina vanliga småskumma liv. Men Vincent, den mest hetlevrade i trion knäpper kallblodigt kuriren som ska avhändas värdesakerna ifråga. Sedan förråder han till råga på allt sina blodsbröder också. Den ene dör medan 50 Cents Sonny överlever för att så småningom planera sin hämnd. Där har ni upplägget, och om detta låter som ett standardiserat upplägget, så är det precis vad det är.

Samtidigt är storyn förstås precis lika klassisk av samma anledning. Men för att det ska bli något minnesvärt av nämnda ingredienser kräver man en hel del, och Set Up utgör inte direkt svaret på ens böner. Jag säger inte att det hela inte är underhållande, för visst talar vi hygglig timekiller för den ständigt törstande actionjunkien. Inte minst är filmen kompetent gjord utan att på något sätt stå ut.

Dessutom är det roligt att se den vanligtvis tämligen välkammade Ryan Philippe i en bad assroll, och visst är Bruce Willis underhållande som bakåtlutad, men hårdför gangsterboss även om känslan av autopilot ständigt är närvarande. Samma sak kan sägas om allas vår James Remar – vad gäller den underhållande biten, alltså – som stenhårt kompromisslös kåkfarare. Oj oj oj, mannen är verkligen tillbaka i det elaka facket efter sitt försök att agera belevad och självsäker miljonär i Sex And The City.

Fast det är givetvis 50 Cent som filmen vilar mest på, och det funkar väl bara sådär. Pratsjungaren är liksom precis lika loj i sin spelstil som i sitt rappande, och det blir – vad ska man nu säga – en aning uttryckslöst i längden. Dessutom ter sig hans garnityr vitare än någonsin, vilket i ärlighetens namn tidvis fick mig att tappa fokus på vad hans karaktär pratade om.

Med andra ord kan man ha betydligt trevligare med en annan dvd i spelaren. Men gudarna ska också veta att det finns betydligt sämre alternativ än Set Up om saknaden efter filmiska hårdkoktheter blir för stor.

Skriven 2011-10-17

print

Våra samarbetspartners