Europaparlamentariker vill göra upphovsrätten till en papperstiger

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Censur tillhör det förgångna, ylar Europaparlamentarikern Lena Ek (C), med förmodligen darrande stämma på Kvällspostens ledarsida den 15 april. Hon beklagar sig över att Storbritaninen äntligen klubbat igenom en lag som ger staten rätt att blockera upphovsrättsvidriga sidor på internet. Det gillar naturligtvis inte Lena Ek. Därför pratas det bland annat om integritetskränkningar och förtryckta människor i diktaturer.

Ursäkta, men parallellerna är befängda och ett hån mot de som verkligen lever i skurkstater som Iran och Nordkorea. För sedan när är det en mänsklig rättighet att ta vad man vill ha utan konsekvens och varför ska svenska politiker i alla läger sälja ut kulturen på den heliga piratpöbelns altare till varje pris? Det finns väl ingen som på allvar tror på att man vill skydda upphovsrätten, tala om illaluktande munväder.

Istället har de etablerade partierna nästan mangrant lagt sig i samma snaskiga säng som PP, och andra enkelspåriga populister. En fråga att ställa sig är dock varför internet ska vara ett oreglerat gangsternäste när inget annat är det? Slutligen: snyftandet för nätpirater överallt börjar onekligen ge ordet patetiskt nya dimensioner vid det här laget. If you do the crime, you gotta do the time. Så enkelt borde det vara. Även om nu brottsligheten råkar ske på den arena som kallas internet.

skriven 2010-04-22

print

Våra samarbetspartners