BETTIE PAGE är död

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Landssorg? Nej, men världssorg utlyses!

Som jag rapporterade för några dagar sedan, drabbades Bettie Page, 85, av en hjärtattack förra helgen och togs in på sjukhus i kritiskt tillstånd.

Igår dog hon.

Page var förstås världens främsta pinupmodell – bara en sådan sak som att hon fortfarande är populär och har fans världen över säger väl en hel del om hennes storhet. En annan kul grej med Page, är att hennes unika look anammats av kvinnor i olika läger. Även rabiata feminister kan styla sig som Page som något slags statement. Och tur är väl det.

Bettie Page, som ibland även stavade förnamnet Betty, fick en fet revival under 1980-talet, då främst den för tidigt bortgångne serietecknaren Dave Stevens gjorde en rad teckningar föreställande Page och lät hjältens flickvän likna henne i serien Rocketeer.

Häromåret kom filmen dokudramat THE NOTORIOUS BETTIE PAGE, som väl är hyfsat okej. Min recension i HD hittar ni här, och en nekrolog i Variety finns här.

skriven 2008-12-12

print

Våra samarbetspartners