NICK FURY gjorde ett outplånligt intryck

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Visst. Jag tyckte det var en asbra serie, förstås. Hemliga agenter och superhjältar – samtidigt! OCH science fiction-vapen. Kan det bli bättre? Albumet kom 1979, men jag köpte det något år senare på ett antikvariat på Storgatan. Jag och en kompis brukade samla tomflaskor som vi pantade och så köpte vi begagnade serier för förtjänsten. Just det här albumet ville tanten i butiken ha extra mycket för, fem eller tio spänn, så det blev till att panta fler flaskor och burkar än vanligt…

Men det var ju de där kindknotorna.

På den här tiden ritade jag själv väldigt mycket. Och när jag ritade “realistiskt” var det förstås inspirerat av superhjälteserier. Jim Steranko, som tecknade Nick Fury, ritade mansansikten framifrån på ett sätt som tilltalade mig; på ett sätt som var enkelt att imitera. Att det egentligen bara var en lite mer slickad version av Jack Kirbys stil tänkte jag inte på. Kirby gillade jag aldrig riktigt, jag tyckte han tecknade lite för klumpigt och blaffigt. Att Steranko var och är en legend hade jag förstås ingen aning om.

skriven 2008-07-27

print

Våra samarbetspartners