EVA DAHLGREN, Mejeriet, Lund den 29 februari 2008

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Eva Dahlgren har sannerligen inte skämt bort Lund, staden i vilken hon bodde som ung, med spelningar över åren. Senast hon spelade där var 1991. Nu stod hon så åter på Mejeriets scen för den enda Skånespelningen under hennes enbart nio konserter långa Skandinaviska miniturné.

Inte mycket är sig likt sedan hon spelade på Malmö Konserthus för drygt två år sedan. Borta är det stora pompösa formatet, vilket då passade henne aningen illa. Här återfinns inte heller de i huvudsak gitarrbaserade arrangemangen där enahanda elektriska ljudmattor varit i vägen för melodin och de vackra texterna.

Vad vi nu istället serveras är en över två timmar lång, mestadels finstämd konsert, med en synnerligen närvarande, avslappnad och lekfull Eva Dahlgren.

Från den inledande ”Ingen är som jag”, med Eva vid pianot, kopplar hon en ett näst intill hypnotiskt grepp på publiken. Via ett variationsrikt innehåll och ett synnerligen välsvetsat band med en briljant Lars Halapi i spetsen får vi en konsert helt befriad från transportsträckor och själlösa plikttrogna spår.

Visst återfinns här alla de kända låtarna såsom ”Ängeln i rummet”, ”Ung och Stolt”, ”Gunga mig” med flera. Konsertens sista del är ett magnifikt pärlband av hits, men alla är de stöpta i en form och spelglädje som ger dem mening.

Vackrast denna kväll var ”Vad andra gör” från senaste albumet ”Petroleum och tång”, vilken föregicks av en personlig reflektion kring civilkurage. Även den 30 år gamla ”Jenny Mattress” var avskalad, välkomnad och ramades effektivt in i en berättelse kring den tidiga tonårens vilsenhet.

– Jag tyckte att Gud kan väl vara bra att ha, om man skulle få det svårt. Men när jag sen i tonåren i rask följd gjorde flertalet av de synder man kan tänka sig, insåg jag att det skulle ta ett helt liv av förlåtelser, och det har jag liksom inte haft tid till, berättar Eva.

Just mellansnacket, vars reflektioner aldrig blev till predikan, bidrog till tyngd och personlighet. Och när väl den avslutande ”Ängeln i rummet” ebbat ut konstaterar vi att Eva denna kväll inte har något att be om ursäkt för.

Varvat med ett variationsrikt arrangemang där violen, kontrabas och diverse slagverk bidrog till spännande arrangemang, blev det till i en mycket lyckad konsert på det sedan länge utsålda Mejeriet i Lund.

skriven 2008-03-01

print

Våra samarbetspartners