ABSOLUTE MUSIC fyller femton

Klicka på bilden, för att se hela bilden

I år har “Absolute Music”-samlingarna funnits i 15 år. Daniel Atterbom presenterar skivbolaget bakom samlingarna och rotar lite i statistiken.

Det är varken fashionabelt eller trendigt att gilla hitsamlingar. Jag tillhör dem som gör det. Att lyssna på en “Absolute Music” är som att lyssna på en kommersiell radiostation utan besvärande radiopratare, meningslösa lyssnartävlingar eller den ständigt återkommande reklamen. Eftersom samma låtar ofta återkommer på de kommersiella radiostationerna är det bara att programmera CD-spelaren och man har sin egen radiostation. “Absolute Music” gjorde sin debut i ett annat Sverige, i en annan tid.

För 15 år sedan sköts Olof Palme, ubåtar jagades i våra vatten, pudelfrisyrer var inne. Ronald Reagan var president, Tom Cruise slog igenom med “Top Gun” och Duran Durans “Notorious” var den första låten på den absolut första “Absolute Music”-plattan från EVA Records. EVA Records är ett samarbetsbolag mellan EMI, Virgin, BMG och Warner och sysslar framför allt med att göra Absolute-samlingar.

Första plattan kom 1986 Det började 1986 med att Virgins dåvarande VD, Anders Hjelmtorp, hade varit i London och sett bra samlingar (“Now – That’s What We Call Music”) med originalartister säljas i stora upplagor och då tyckte att det borde fungera även i Sverige. Detta var precis i början av Absolut Vodkas stora framgångar, så han tog en rövare med patentverket och upptäckte att varumärket Absolute inte var inregistrerat av någon. Hastigt och lustigt fixades det till för hela Norden och den första “Absolute Music” såg dagens ljus den 11 november 1986.

De första åren var det Virgin som gav ut dessa skivor, men i samarbete med Grammofon AB Electra (som gick i konkurs 1989, stora delar är på BMG idag) och EMI. Det växte till stora antal och mycket jobb, så 1 januari 1990 startades EVA Records (vilket står för EMI, Virgin och Ariola-BMG) med en anställd (Lasse Höglund). Ganska snart, när EVA började göra temaskivor och danceskivor förutom att fortsätta med Music-serien, anställdes en assistent till Lasse, och det var Annika Ståhl (numera Ehring, på Bonnier Music och gift med EVA:s nuvarande VD Niklas Ehring).

Utgivningstakten och omsättningen växte snabbt och vid årsskiftet 1995-96 anställdes Anders Wiklund som ansvarig för produktion och försäljning. Hösten 1999 sa Annika upp sig för att börja på nystartade Bonnier Music, och våren 2000 gick Lasse över till Sony Music för att bli marknadschef. Ny VD för EVA Records blev då Niklas Ehring från Power Hit Radio och han tog med sig Micke Nystedt. Han tog även med varumärket Power för skivutgivning.

Som VD är Niklas Ehring den som sammanställer skivorna och sköter marknadsföringen. Micke Nystedt är promotionansvarig. Anders Wiklund är produktions- och försäljningsansvarig. Sedan i augusti återfinns EVA Records i en mycket trevlig fyrarummare med kakelugn i varje rum på Söder, i Götgatsbacken vid Medborgarplaten.

– Vilken av alla era samlingar har sålt bäst?

– Den verkliga storsäljaren för EVA Records är “Absolute Christmas”, som nu är uppe i 460 000 exemplar, och vi siktar på att spräcka halvmiljongränsen i år, säger Anders Wiklund till Premiär.

– Nummer två är Absolute Reggae, som sålt i över 350 000 ex. Vår nya “Absolute Rock Classics” ser också ut att bli en riktig storsäljare.

– Hur ser ert flödesschema ut i en produktion och hur lång tid tar det från ax till limpa?

– Det är mycket snabba bollar. Sätter vi releasedagen som dagen D (0) så brukar vi börja cirka 30 dagar tidigare med att söka låtar. Samtidigt som vi väntar in svar gör vi omslaget. Sedan går det fort. 15 dagar före sker insamling av ljud och eventuella artistbilder. Master och tryckoriginal levereras åtta dagar före och TV-reklamen görs samtidigt.

– Vad gör er bättre (eller unika) jämfört med andra konkurrerande produkter?

– Att vi aldrig tummar på kvaliteten. Vi levererar de senaste hitsen med originalartisterna. Vi ger aldrig någonsin ut en cover. Vi försöker att ha en bra och genomtänkt marknadsplan.

– Finns det idag artister som vägrar medverka?

– Många av de stora världsartisterna som till exempel Madonna, Michael Jackson och Bruce Springsteen är svåra att få till samlingar.

– Vad har ni för tankar inför framtiden?

– Vi ska testa flera DVD-releaser och hitta nya försäljningskanaler.

Här kommer liststatistiken:

Tre samlingar har sålt tre gånger platina, 3 x 80 000 ex: “Absolute Music 16” (1993), “Absolute Music 23” (1996) och “Absolute Music 26” (1997). Längst antal veckor på topplistan, 20 veckor, har “Absolute Music 13” (1992) och “Absolute Music 23” (1996) legat.

Roxette, som fanns med på “Absolute Music 1” och finns med på “Absolute Music 38”, har haft med 14 låtar, i bokstavsordning: “Dressed for Success”, “It Must Have Been Love”, “It Must Have Been Love” (remix), “Joyride”, “June Afternoon”, “Milk and Toast and Honey”, “Neverending Love”, “Queen of Rain”, “Real Sugar”, “Sleeping in My Car”, “Soul Deep”, “Spending My Time”, “The Look”, “Vulnerable” och “Wish I Could Fly”.

Om man dessutom räknar in Marie Fredriksson – “Sparvöga”, “Så länge det lyser mittemot” och “Tro”, Per Gessle – “I Want You to Know” och “Kix” samt Gyllene Tider – “Juni, juli, augusti” och “Kung av sand”, har vi det okrönta härskarparet.

Pet Shop Boys har haft med nio låtar: “Being Boring”, “Go West”, “I Don’t Know What You Want but I Can’t Give It Any More”, “It’s a Sin”, “It’s Alright”, “New York City Boy”, “Somewhere”, “Suburbia” och “Was It Worth It?”.

Backstreet Boys har haft med åtta låtar: “All I Have to Give”, “Everybody (Backstreet’s Back)”, “I Want It That Way”, “I’ll Never Break Your Heart”, “Larger Than Life”, “Show Me the Meaning of Being Lonely”, “The Call” och “The One”.

Five har haft med sju låtar: “Don’t Wanna Let You Go”, “Everybody Get Up”, “If You Getting Down”, “Let’s Dance”, “Slam Dunk (Da funk)”, “We Will Rock You” (med Queen) och “Rock The Party”.

Eva Dahlgren har haft med sju låtar: “Honungsvargar”, “Jag klär av mig naken”, “När en vild röd ros slår ut”, “Underbara människa”, “Vem tänder stjärnorna”, “Ängeln i rummet” och “Tro på varandra” (duett med Uno Svenningsson).

Anders Glenmark har haft med sex låtar: “Bygg på mej”, “Greyhoundbus”, “Hon har blommor i sitt hår”, “I min säng”, “Kom karavaner” (med Søs Fenger) och “Mare mare”.

Mauro Scocco har haft med sex låtar: “Det finns”, “Gå samma väg”, “Nelly”, “Om det är O.K.”, “Till dom ensamma” och “Vem är han”. Plus ytterligare tre med Ratata: “Glad att det är över”, “Se dig inte om” och “Så länge vi har varann”, Ratata och Frida.

Spice Girls har haft med sex låtar: “2 Become 1”, “Let Love Lead the Way”, “Say You’ll Be There”, “Spice up Your Life”, “Stop”, “Viva Forever” och “Wannabe”.

Dessutom med Emma Bunton – “What Took You So Long”, Melanie C – “I Turn to You” och “If That Were Me”, Melanie G – “Word Up” samt Geri Halliwell – “Bag It Up” och “It’s Raining Men”.

Robbie Williams har haft med sex låtar: “Eternity”, “Millennium”, “No Regrets”, “Rock DJ”, “Supreme” och “Better Man”, plus tre låtar med Take That, “Everything Changes”, “Sure” och “Relight My Fire”, featuring Lulu.

Tina Turner har haft med sex låtar: “Goldeneye”, “Nutbush City Limits (The 90’s version)”, “The Best”, “Typical Male”, “What You Get Is What You See” och “When the Heartache Is Over”.

Uno Svenningsson har haft med fem låtar: “Terese”, “Vill du leva med mig”, “Vågorna”, “Inte en gång till” och “Tro på varandra” (med Eva Dahlgren).

Dessutom med Freda’: “Allt man kan önska sig”, “Det måste gå”, “Det som gör mig lycklig” och “Jag kan se dig”.

Daniel Atterbom
skriven 2001-11-20

print

Våra samarbetspartners