En ren förolämpning mot upphovsmännen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Läste i Sydsvenska Dagbladet idag (den 23 april 2007) att Jimmie Halvarsson, student i medieteknik i en uppsats kommit fram till att illegala fildelare visst kan tänka sig att betala istället för att sno folks levebröd. Hundra kronor, kanske till och med tvåhundra kronor skulle dessa notoriska tjyvar, alternativt hälare kunna tänka sig betala varje månad.

Ursäkta, men är det meningen jag ska vara imponerad och korka upp champagnen? Av upplägget i SDS artikel att döma låter det som jag skulle bli stum av beundran. Tvåhundra spänn, det är vad som läggs på några öl och en pizza en inte särskilt festlig fredagskväll av många oavsett åldersgrupp vareviga helg

Det är förstås ett ”jättemotstånd” mot att mediebolagen som oftast betalat marknadsföring, skivinspelningar och finansierar nya artister får lön för mödan även i det fallet, men det kan de stöldbenägna i sin obeskrivliga godhet faktiskt tänka sig ha överseende med. Sedan för övrigt får bandet försörja sig på att sälja t-shirts och andra tillbehör på livekonserter.

Wow, det löser ju allt. Kanske skulle alla artister börja kränga t-shirts och mössor vid sidan om musiken på heltid för att på så sätt få ihop till hyran. Jag säger heltid, för att sälja några trasor på konserter blir bara de allra största banden feta på. Och hur hade man tänkt att musik-, film- och spelproducenter skulle få tillbaka sina investerade pengar? Eller är det bara vissa utvalda i den kreativa processen som ska få betalt i fildelarnas värld medan andra vackert får vara utan för dom ”gillar vi ju inte, de är ju kapitalister ju, döh”.

Nej, det är dags att sluta se fildelarna som ett gäng förfördelade David mot Goliat. Det enda som kan få fildelarna att förstå allvaret är om det finns kraftiga juridiska konsekvenser för deras tilltag. Man kan inte kriminalisera en hel generation, heter det i den snedvridna debatten Piratpartiet, syndikalister, Pirate Bay och andra pajsare av någon anledning tillåts styra. Varför inte? Den som inte kan eller vill skilja på mitt och ditt förtjänar bara att betala priset, inget annat.

skriven 2007-04-23

print

Våra samarbetspartners