Stöld är stöld även på nätet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Är det för mycket begärt att kreativa människor får betalt för sitt jobb? Tydligen verkar många, inklusive Anders Mildner och många av mina sorgliga kollegor tycka det. Åtminstone alla de som av allt att döma tycks ha i det närmaste ensamrätt på utrymmet på Sydsvenska Dagbladets debatt- och kultursidor. Att många debatter är snedvridna är inget nytt, men sällan har ett ämne präglats av så mycket ensidighet och märkliga värderingar som den om fildelning. Det tycks inte finnas några gränser för hur mycket nättjuvarnas tilltag kan rättfärdigas. Trist bara att argumenten är så patetiskt irrelevanta att de egentligen inte förtjänar att kommenteras. Det lustiga i sammanhanget är nämligen att förespråkarna för denna illegala vilda västernmentalitet inte ens brukar ge ett motargument när jag påstår att att det är stöld vi talar om.

Istället får man oftast höra en massa revolutionsromantiskt mumbo jumbo om att alla ska ha lika stor tillgång till musik, film, spel eller vad det nu kan gälla. Att det handlar om en klassfråga är också en populär floskel. Dessutom behöver inte U2 få betalt längre eftersom de är så rika ändå. Att sedan de intäkter som kommer in från storsäljarna i många fall används för att signa nya akter pratar ingen om. Inte heller skänker någon en tanke på att även små artister och bolag drabbas För att lägga ihop två och två tycks vara en omöjlig slutledning att dra för många. Mest uttjatad är emellertid den klassiska bilden av den lilla kulturälskarens kamp mot det stora elaka skiv- eller filmbolaget. I dessa dagar är nyttjandet av denna gäspiga klyscha knappast förvånande. För storbolag betraktas ju per automatik som suspekta. Mildner pratar om att en hel generation politiseras om lagen går igenom, men tala om att kasta sten i glashus. Att dra upp de uttjatade Göteborgskravallerna är väl fö politiserande om något.

Vilket osökt tar oss tillbaka där vi började. För vad fildelning i slutänden handlar om är stöld, och det måste naturligtvis beivras . Därför är jag den förste att applådera om lagen mot illegal uppladdning utökas med en motsvarande dito vad beträffar nedladdning. Musik är inte gratis manna som faller från himlen. Det finns människor av kött och blod bakom den musikaliska fasaden. Vill artister ge bort sina alster i egen regi, be my guest. Men man får förutsätta att den som väljer att verka via de vanliga distributionskanalerna vill ha betalt. Femhundra jobb i branschen har försvunnit sedan 2001, och fler lär det bli om utvecklingen fortsätter i samma takt. Självklart har inte allt med nätstölderna att göra, men att merparten av förlusterna kan härledas dit råder det knappast någon tvekan om. Så lägg av med snyftvalserna nu och acceptera att det finns folk som inte tolererar att bli bestulna på sitt levebröd.

skriven 2005-03-21

print

Våra samarbetspartners