Ingen bild tillgänglig

Det rena landet (EPUB)

 Författare: Vladimir Oravsky, Daniel Malmén  Kategori: Samhälle & kultur, Socialhistoria & kulturhistoria  Förlag: JPS Media  Publicerat: 17 mars, 2020  ISBN: 9789198463675  Land: Sverige  Språk: svenska  Filstorlek: 0.3 MB  Köp
 Beskrivning:

Efter succén med ZLATA IBRAHIMOVICS DAGBOK, den första boken om Zlata, beställde förlaget även boken två och tre med flickan Zlata som förgrundsgestalt. Det blev böckerna DET RENA LANDET : EN BERÄTTELSE OM VÅLDTÄKT och PÅ VÄG : BERÄTTELSER AV ZLATA IBRAHIMOVIC.

ZLATA IBRAHIMOVICS DAGBOK finns även som en scenpjäs utgiven i samlingen “FLYKTEN UNDER JORDEN” JÄMTE FLERA GRUVSAMMA OCH NÖJSAMMA TRAGEDIER OCH KOMEDIER, som också fick översvallande recensioner.

I boken BLICKPUNKT BARN OCH FRITID utgiven av Gleerups finns texter av Ellen Key, Jean-Jacques Rousseau, Finn Zetterholm, W Somerset Maugham, Astrid Lindgren och ett utdrag ur boken ZLATA IBRAHIMOVICS DAGBOK…

Bonnier Utbildning har liknande “goda smak” som kollegerna på Gleerups och följaktligen finns även i Bonniersamlingen ZOOM SVENSKA ÖVNINGSBOK ÅR 6 ett utdrag ur ZLATA IBRAHIMOVICS DAGBOK, tillsammans med en rad andra renommerade texter och författare.

ZOOM SVENSKA ÖVNINGSBOK ÅR 6, kom ut även på Sanoma Utbildning, i inte färre än sju tryckningar.

ZLATA IBRAHIMOVICS DAGBOK finns på dryg 1 000 bibliotek i Sverige, inklusive universitetsbibliotek, skolbibliotek, sjukhusbibliotek och Svenska barnboksinstitutet. Boken är även utgiven på danska och den upplagan är upptagen i Folkeskolens Grundfortegnelse.

Rädda barnens ungdomsförbund valde ZLATA IBRAHIMOVICS DAGBOK till sin arbetsbok.

ZLATA IBRAHIMOVICS DAGBOK är en av de mest säljande ungdomsböckerna i Sverige på det tema den behandlar.

ZLATA IBRAHIMOVICS DAGBOK tilldelades Kulturrådets litteraturstöd.

ZLATA IBRAHIMOVICS DAGBOG utgavs med medel från det danska undervisningsministeriet och boken blev införlivad i den danske folkeskolens grundfortegnelse.

ZLATA IBRAHIMOVICS DAGBOK ingick i Bibliotekstjänstens vandringsutställning och den finns även utgiven av Talboks- och Punktskriftsbiblioteket.

Den första boken i Zlata-serien kom ut år 2004. Recensionerna varierade mellan mycket bra och ännu bättre. Även om dessa värmer, är det inte de som värmer mest. Utan det är de 100-tals mejl och brev och sms, skrivna av våra läsare, flickor och pojkar och faktisk även deras mammor och inte så sällan lärare och bibliotekarie.

Även olika bloggar engagerade sig i Zlata-serien:

“Det här är ett stycke komprimerad livstragik, välgjort och trovärdigt” skrev Johanna K om boken DET RENA LANDET : EN BERÄTTELSE OM VÅLDTÄKT och hon menade att “Det är med ett oerhört flyt boken är skriven. Språket är enkelt, kapitlen korta. Det går snabbt att läsa den här boken. Jag kan tänka mig att den fungerar finemang som diskussionsunderlag i slutet av högstadiet eller i gymnasiet.”

Johanna K, en “35-årig lärare i svenska och svenska som andraspråk”, är en av fem litteraturälskande kvinnor som skriver om böcker, tidningar och andra texter på webbsiten Bokhora, en av Sveriges största litterära bloggsiter enligt både Bloggtoppen och Blogtoplist.

“(…) Ur den trettonåriga Zlatas perspektiv berättas sedan om den första tiden i det nya landet. I sin dagbok skriver hon om allt det nya, om ångesten inför den osäkra framtiden, om främlingsfientlighet och mobbning men också om kärlek och vänlighet från omgivningen. Det är en mycket varm och engagerande historia, som samtidigt visar på allvarliga brister i svensk flyktingpolitik. Det är lätt att sätta sig in i familjens öde, och Zlata framstår som en rolig och allvarlig tonårstjej, som genom sin dagbok låter oss se vad som händer en tonåring som måste fly från sitt hem. Boken vänder sig i första hand till ungdomar, men även vuxna kan läsa den med behållning. Den är också mycket lämplig som underlag för diskussioner om flyktingpolitiken i Sverige.”

/ Katrine Hamori, BTJ, Bibliotekstjänsten

“(…) Den finns även s…

print


 Tillbaka