ASTRID LINDGREN och FREDRIK ERIKSSON : SOMMAREN ÄR MIN – mix av receptbok, kulturhistoria och sommarstämning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Norstedts
Genre: Mat & dryck, Festmat
Antal sidor: 246
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2025-03-21

Min barndoms jul – Astrid Lindgrens julkokbok blev en storartad succé. Receptbok och kulturhistoria och julstämning i ett enda tjusigt bokpaket. Nu är det dags för uppföljaren, Sommaren är min. Receptbok, kulturhistoria och sommarstämning i ett enda tjusigt bokpaket. Varför ändra ett vinnande recept?
 

Alla de skönlitterära bidragen och dagboksanteckningarna och breven är Astrid Lindgrens egna. De varvas med minnen och berättelser från till exempel hennes brors släktingar som gärna kom på sommarbesök till “Saltkråkan” och läckra recept från Fredrik Eriksson. Måltidshistorikern Richard Tellström bidrar med sitt kulturhistoriska perspektiv och sätter allt i sitt sammanhang. Varför åts vissa rätter under vissa årstider och varför har en del av dem fallit i glömska? Visst låter “ängamat” både närodlat och hälsosamt?

Från Valborg med Madicken till kräftskiva med Emil

Tidsmässigt blir det en  resa från Valborg, med vårsånger och vårkalas, till skördefesten som var så viktig i det forna bondesamhället och sedan kräftfisket … som är en höjdpunkt för lille Emil i Katthult. Här finns allt du kan behöva inför midsommar, kafferep och picknick i det gröna.

Kaffekalas med flaggan i topp

Kommer ni ihåg kaffekalaset när lilla Ida hissas upp i flaggstången eller familjen Melkersons välkomstmiddag på Saltkråkan? Ronjas längtan efter Lovis hembakade bröd? Madickens picknick bland trädkronorna? Emils kaffekorg där han packat ner en liten groda som överraskning till Lina? Kräftfisket i Katthult eller i Bullerbyn? Alla saftkalas? 

Maten tolkas av den prisbelönte kocken Fredrik Eriksson. Är du sugen på bland annat rullrån, raggmunk, ängamat och marsipantårta … så finns alla recepten här.

Sommartider ger ljus och hopp

Astrids egna somrar i småländska Näs och Roslagens Furusund skildras. I sina anteckningar skriver hon: “Ingen kan ta ifrån mig mina sommarmorgnar, mina ‘gryningsljusa sund’, som jag får stå och glo ut över och fröjdas åt med en tyst förfärande glädje. Det blir ny äppelblom varje vår, och varje vår ligger skymningen över Stockholms vatten lika vemodsblå. Jag är glad åt allt det, och det övertygar mig varje dag om att jorden är människans hem – och ett ganska underbart hem. Jag försöker komma ihåg det, även när det är mörka tider.” Det är en beskrivning som håller än idag …

print

Våra samarbetspartners