GHOSTBUSTERS: FROZEN EMPIRE – Spöktåget drar vidare!

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Gil Kenan
Skådespelare: Paul Rudd, Carrie Coon, Finn Wolfhard, Mckenna Grace, Kumail Nanjiani
Land: USA
År: 2024
Genre: Fantasy, Komedi, Äventyr
Längd: 115 minuter
Format: Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 4

Wooohooo! Spöktåget drar vidare! Från den amerikanska vischan i Oklahoma och trendiga Stranger Things miljöer till det välbekanta New York där allting en gång började…

Ghostbusters: Frozen Empire vet hur man tar hand om ett varumärke. Som har uppstått från de döda mer än en gång. Men forna tiders fadäser är gömda och glömda. Som Elsa sjunger i Frozen, när hon bygger sitt eget imperium: Let it go.

Udda gullig familj lanserades i Oklahoma

Ghostbusters: Frozen Empire följer karaktärerna som lanserades i Oklahoma i Ghostbusters: Afterlife 2021. En udda familj med mamma, son, dotter och cool bonuspappa (Paul Rudd) som bara vill vara barnens polare. Barnens morfar var Spengler, en av originalspökjägarna som grundade det lilla företaget Ghostbusters i New York på 1980-talet.

Ett helvete att vara egenföretagare

Medan originalfilmen var en rolig parodi på vilket helvete det är att vara egenföretagare och forskare och akademiker så fylls den nya filmen av mycket tung exposition om spöken.

Vi får till och med en ny forskningsstation där olika spöken studeras. En av originalspökjägarna har hunnit med att bli snuskigt rik så det finns egentligen inga problem för de nya spökjägarna. Behöver de en ny spökfälla … ja, då finns det redan en, nej flera!, i det nybyggda spökjägarhögkvarteret.

Originalkvartetten återkommer

Dan Aykroyds och Ernie Hudsons rollfigurer har större roller som gör skillnad i handlingen medan Bill Murrays snacksalige Venkman bara blixtrar förbi som hastigast och lägger en farbroderlig hand på Paul Rudds axel.

I den nya spökjägarfamiljen ingår även originalets sekreterare som nu äntligen får ta på sig spökjägarkostymen. Annie Potts spelar ett slags snäll, snärtig och vitsig mormor – ungefär som karaktären hon excellerat som i säsong efter säsong av Young Sheldon.

Peck är farligare än spöken

Spökjägarnas gamle byråkratiälskande nemesis Peck (William Atherton) är också tillbaka och hotar ännu en gång att stänga ner verksamheten. Han lyckas direkt att få Phoebe Spengler avstängd eftersom hon är minderårig. Det unga geniet gillar inte att iaktta resten av familjen från sidolinjen … och hon blir vän med ett vackert spöke som heter Melody. De spelar schack tillsammans i Greenwich Village och myser.

Men ska inte Phoebe ta kål på spöken…? När en kund ringer in och Phoebe tar ett extra jobb i smyg så missar hon att fånga Melody – med flit. Den här intrigen är lite som relationen mellan Buffy och Angel i Buffy the Vampire Slayer och skulle kunna ha fungerat bra att brodera ut i en TV-serie … det blir lite mycket att få in i bara en långfilm.

Komiska figurer

Komiska bifigurer görs av det runda gröna spöket som äter snacks på spökjägarvinden och Kumail Nanjiani och James Acaster.

De två senaste filmerna har Jason Reitman som medförfattare (han regisserade också den förra filmen). Jason är son till Ivan Reitman som regisserade originalet. Det här är gjort med proffsighet och kärlek och respekt. Och visst är det gulligt med ett schackälskande spöke…

Extra plus

Extra plus i kanten: Spenglers dotter och dotterdotter för arvet vidare. Melody är coolaste spöket. Och Annie Potts har äntligen – efter typ 40 år – uppgraderats från arg sekreterare till frejdig spökjägare.

Extra mycket extra bra extramaterial om allt från specialeffekter och spöken till skådespelare och coola prylar.

print

Här kan du se GHOSTBUSTERS: FROZEN EMPIRE (2024)

Våra samarbetspartners