ASTRID LINDGREN : I SKYMNINGSLANDET – en modern bok ur Astrids synvinkel

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Rabén & Sjögren
Illustratör: Marit Törnqvist
Genre: Berättelser
Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 48
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2024-04-05

Herr Liljonkvast började sin bana som lilla Karin Lindgrens egen “hemlige Mållgan”. Karin berättade att ingen annan kunde se Herr Liljonkvast för att han flög iväg och gömde sig bakom tavlorna när någon annan kom in i rummet.

Astrid Lindgrens berättelse om Skymningslandet var från början skriven för radio, men gavs ut i novellsamlingen Nils Karlsson Pyssling 1949.

Lagom rund i sina bästa år

Några år senare kom Herr Liljonkvast åter, och nu hade han  blivit tjurigare, tjockare, tramsigare, lekfullare, mer egotrippad … och han hade fått en propeller på ryggen. Karlsson på taket  blev det nya namnet, och Karlsson har både fått egna filmer och gestaltats av Markoolio på scen.

Nya kvastar och gamla vinklar och vrår

Hur gick det för Karlssons mindre kända föregångare Herr Liljonkvast? 1994 blev berättelsen en bilderbok och illustrerades av Marit Törnqvist. Nu är det dags igen – Herr Liljonkvast i kombination med Marit Törnqvists bilder. Det är tjusigt och poetiskt och väldigt mycket Stockholm. Visst skulle boken kunna användas för att marknadsföra helikopterturer över Nordens Venedig. Speciellt snyggt är Skansen och Härjedalsgården.

Rör sig i det förflutna

Ofta brukar det sägas att Astrid Lindgren rör sig i ett nostalgiskt förr i tiden. Många av hennes bästa och mest kända böcker utspelar sig i hennes egen barndom i Småland eller i pappans barndom i Småland (Bullerbyn, Emil i Lönneberga). Och Ronja Rövardotter utspelar sig i ett slags faux-medeltid med fantasyinslag.

Stockholm är fullt av byggdamm

Herr Liljonkvast är helt och hållet en modern bok – ur Astrids samtida synvinkel. Hon har till och med tagit med byggprojekt och tunnelbanenät som utvidgas, saker som pågår ett stenkast från hennes egen moderna bostad på Dalagatan i Stockholm.

Idag har detta blivit till nostalgisk Stockholms romantik. (Det var tider det när man byggde den gamla länken …) Men … visst är Stockholm fortfarande fullt av byggdamm.

Prosit! Se där, Herr Liljonkvast syns inte, men det hörs när han nyser!

print

Våra samarbetspartners