METALLICA, Parken, Köpenhamn den 14 juni 2023 – en blandning av gammalt och nytt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Metallicas världsturné M72 körde igång i april 2023 och hade ett stopp i Göteborg för nästan precis ett år sedan. Turnén har ett lite udda format då man klämmer in två dagar på i stort sett alla stopp med två olika setlistor varje delspelning. Självklart vill man väl se bägge dagarna (vars biljetter i regel har lite rabatterat pris). Tyvärr fick undertecknad endast pressbiljett till den första dagen. Nackdelen med detta är ju om man bara går en dag missar man ju på sätt och vis halva konserten och därmed en hel del av egna favoriter och en del hits.

Missade man detta förra året fick man chansen att se konserterna från Texas på utvalda biografer runt om i världen. En annan sak är att förbanden är olika till de dubbla konserterna. Till spelningarna i Köpenhamn är det Mammoth WVH (Wolfgang Van Halen) och Architecs som öppnar den första dagen samt Nine Ice Kills och Five Finger Death Punsch, den andra bägge två uppträdde även på Sweden Rock Festival förra veckan.

Att det var utsålt och att Metallica ör superpopulära i vårt grannland är väl ingen överraskning med tanke på att bandets trummis Lars Ulrich är född och uppvuxen i Köpenhamn.

Har satsat helhjärtat på sidoprojektet

Wolfgang Van Halens föräldrar tillhörde 80-talets största kändiselit (pappa Eddie Van Halen och mamma Valerie Bertinelli), så kändisskapet hade han med sig från födseln. I mitten av 00-talet blev Wolfgang basist för Van Halen och var det fram till fadern, Eddies död 2020 då bandet upplöstes. Efter detta har han satsat helhjärtat på sitt sidoprojekt Mammoth WVH. Mammoth WVH hann med sex låtar under den dryga halvtimmen de fick på sig.

Fick dubbelt så lång tid speltid

Nästa band upp var Architects. Detta brittiska metalcoreband, som jag inte hade någon större koll på fick nästan på dubbelt så lång tid på sig som WVH. Mammoht och hann med elva låtar. En kul grej var att sångaren Sam Carter sprang runt i en vit FCK (FC Köpenhamn – fotbollsklubben som har Parken som sin hemmaarena och är ägare av den samma – tröja med #7 på ryggen, som ju är svenske Viktor Claessons nummer. Fast nu stod det Carter och mitt i allt sjöng han om Manchester United istället.

Snake pit i mitten

Scenen Metallica har med sig är minst sagt lite udda. En nästan åttkantig cirkel som täcker halva innerplanen med en snake pit i mitten, där showens dyraste biljetter finns. Scenen omgärdas av åtta stycken runda storbildsskärmar.

Det finns både för- och nackdelar med en sådan här layout. Den största fördelen är att en stor del av publiken kommer väldigt nära bandmedlemmarna, som rör sig runt i cirklar lite då och då. Den största nackdelen är att man väldigt sällan ser bandmedlemmarna interagera med varandra. Sedan ska det också tilläggas att taket denna dag hade dragits över hela Parken.

Bandet rör sig motsols

Som sig bör äntrade Metallica scenen till tonerna av AC/DC och Clintan för att köra igång med Creeping Death. Sedan malde Metallica på med en blandning av nyare låtar och lite äldre. Som jag skrev ovan så är det en udda scen de spelar på, och bandet rör sig motsols runt scenen och spelar ett par låtar i varje position, och jam trumsetet flyttas också.

Hyllning till Cliff Burton

Efter If Darkness Had a Son var det dags för Kirk Hammetts och Rob Trujillos lilla doodle där de jammar något de hittat på mer eller mindre samma dag. Orion avslutades med en hyllning till Cliff Burton som förolyckades i Småland 1985 under bandets turné.

Minst en låt från alla albumen

Konserten avslutades med Seek And Destroy, sångaren James Hetfield kommer helt av sig och man får köra om låten från början samt Master of Puppets.

Låtlistorna verkar också ändras från stad till stad, så man vet ju aldrig vad man får höra. Men en sak är säker. Det blir minst en låt från i stort sett alla Metallicas album.

Synd missa monsterhitsen

Hur var det då? Det enkla svaret blir väl: hur bra som helst, fast synd att man inte kunde se del två med bland annat monsterhitsen Enter Sandman och The Unforgiven.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 
 

print

Våra samarbetspartners