FUNHOUSE, Medley, Malmö den 31 maj 2024 – goth’n’roll är tillbaka

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Med nytt album i bagaget var det Funhouse som stod på scen denna fredagskväll. Det är ju inte så att bandet spottar ur sig album då det faktiskt passerat 20 år sen det förra. Även om det nu kom en liveplatta 2022. Lagt ner har de kanske aldrig gjort utan bara pausat lite. Men ikväll var det äntligen dags och de var väldigt taggade.

Tunggung och skira gitarrer

Stay with You från nya plattan fick öppna och med snygga backtracks kickade de igång konserten. Med Mikael Körner på sång och 12-strängad gitarr lät detta riktigt bra. Mörk stämma och tunggungande goth piggar alltid upp. Även Jonas Wahlgren, den andre gitarristen spelar oftast på 12-strängad gitarr. Det blir ljusa skira toner i kontrast mot den hårt pumpade basen. Direkt vidare till Second Coming ända från 1998.

Tidlös musik

Dark & Stormy från nya plattan kunde lika gärna varit skriven för trettio år sen. Var de fulländade redan då kan man fråga sig? Bara att konstatera att de verkligen har hållit sig kvar i sin genre. Deras goth’n’roll bör sitta i ryggmärgen vid det här laget. I en rättvisare värld borde Blue Light med sitt lätt dystopiska sound även den från nya plattan bli en jättehit men fan, hur ska dagens band kunna få sin musik spelad på radio?

Mycket känslor i låtarna

Den inledningsvis återhållsamma Hate You var det mycket känslor i och vår frontman såg närmast plågad ut med huvudet på sned. Från förra albumet Flames of Love till förinspelade synthar körde de en av mina personliga favoriter, Care for You. Nästan lite gåshud på refrängen medan det efterhängsna riffet bara maler på.

Goth´n´roll räcker länge

Vill ni höra lite till undrade Mikael Körner och fick ett rungande ja tillbaka. Forever True ända från 1998 får mig att tänka både på The Cult och Billy Idol. Mera nytt i form av Falling. Stilen? Tja, vad hade ni väntat er? Goth’n’roll naturligtvis. Och det var hårt och drivet hela kvällen från basisten Richard Lion. Bra driv även från deras nya trummis.

Bra liveljud

Ännu en låt från nya albumet fick vi höra. Måste berömma bandet och ljudteknikern då det lät väldigt bra från scenen. Tackar för det! Kan kanske ha att göra med att vår frontman jobbat som ljudtekniker på KB i många år?

Snyggt avslut med gästsångare

Do You Love Me, undrade sångaren och det gjorde garanterat publiken denna kväll. Konserten började gå mot sitt slut, och det dividerades lite om vilken låt som skulle framföras. Kan ju tyckas lite underligt då setlisten följdes till punkt och pricka. Nåja, alla kanske inte stod längst fram och hängde över scenen. Till sista låten blev sångaren i förbandet Machinista inbjuden så det blev extra tryck i den vokala delen. Det blev en cover av Depeche Mode, Never Let Me Down, och det var ju ett bra avslut.

Lite tyckande kanske?

Funhouse har som sagt funnits i typ 30 år och har hämtat sin inspiration och stil från band som The Mission och Sisters of Mercy. Postpunk skulle kanske någon säga. Men självklart har de satt sin egen prägel och har utvecklats under åren. Konstigt vore det annars. Med den nya plattan får vi hoppas att det blir en nytändning, och det blir fler tillfällen att se bandet live.

Dessutom bör det vuxit upp en ny generation lyssnare och bildats band som vill spela gothrock. Och vi andra gamla som var med från början är inte äldre än att vi fortfarande orkar gå på konserter och njuta.

Hyllade av andra band och hårt leverne

Roligt var att finska gothbandet 69 Eyes som spelade på Plan B härom månaden tog flera gånger upp att det var Funhouse som uppfann Goth’n’roll. Tydligen har de både turnerat och festat ihop mer än en gång. Fast att leva som en riktig Goth´n´rollare höll dock på att ta knäcken fullständigt på Funhouse.

Vi får hoppas att de numera lever lite hälsosammare.

print

Våra samarbetspartners