TAROT – ingen märkvärdig skräckis, men ändå ganska rafflande

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Spenser Cohen & Anna Halberg
Skådespelare: Harriet Slater, Adain Bradley, Jacob Batalon, Avantika, Humberly González
Premiär: 2024-05-03
Betyg: 2

Det ska sägas direkt att Tarot inte är särskilt märkvärdig, och i sanningens namn hade jag inga större förväntningar heller. Mycket riktigt började också det hela en aning trevande. Men det skulle bättre, och i slutänden förvandlades det här trots allt till en hygglig skräckis i det softade PG-13-landet.

Men allt börjar som sig bör med god stämning. En grupp collegeungdomar har hyrt en herrgård på vischan för att fira att en av dem fyller år. Framåt nattkröken tar drickat slut, och då bestämmer sig gänget för att gå in i dess privata delar i jakt på mer kröken. Man finner dock ingen, så det får duga med ett gäng gamla tarotkort i ett träetui istället.

Vännerna börjar dö

Givetvis kan man inte avhålla sig från att ställa horoskop med ledning av korten. Även om sällskapets mest initierade, Haley, varnar att sådant inte bör göras om de är någon annans. För då kan det gå illa. Bah, humbug, tycker sällskapet och kör på, men väl hemma på campus börjar vännerna dö en efter en på de mest hemska sätt.

Kamp mot klockan

Kan det ha med korten att göra, frågar Haley retoriskt efter de två första dödsfallen, varpå det börjar googlas frenetiska. Ungefär så går upplägget. Därefter blir det en kamp mot klockan. Alla inser nu att horoskopets detaljer mer än antyder sättet de kommer att tas av daga på, så paniken sprider sig allt mer. Men kanske sitter en äldre dam de hittar via nätet på lösningen till mysteriet.

Förhållandevis rafflande

Som antyddes inledningsvis är Tarot inte något speciellt, men det ska alltså villigt erkännas att det hela är hyfsat habilt. Särskilt mycket hardcore är det här dock inte. Det sätter den amerikanska PG-13 gränsen stopp för, men jag får nog ändå säga att dödsscenerna tänjer hyfsat på de gränser som erbjuds av den samma. Spänningen byggs upp gradvis upp, och upplösningen är på det hela taget förhållandevis rafflande. Därmed skulle lustigkurren också kunna hävda att korten inte blandas bort i den här filmen. I alla fall inte alltför mycket.

Välmeriterad veteran ger tydligt avtryck

Vidare får man väl säga att den unga laguppställningen sköter sig väl utan att stå ut. Det handlar mestadels om hyfsat okända namn med meriter från mindre tv-serier, som håller på att klättra i karriären, och inget direkt ont om det. Fast den som gör mest intryck är helt klart välmeriterade Olwen Fouéré. Veteranens karisma skiner igenom i varenda scen hon medverkar i. Sedan må rollen som plågad siare med ett förflutet i den onda tarotvärlden inte vara stor, men den ger ändå ett tydligt avtryck.

print

Här kan du se Tarot (2024)

Våra samarbetspartners