CHALLENGERS – Game, Set & Match(?) i tennisens triangeldrama

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Luca Guadagnino
Skådespelare: Zendaya, Mike Faist, Josh O'Connor, Darnell Appling, Bryan Doo
Premiär: 2024-04-26
Betyg: 4

När det gäller sportfilmer brukar de komma i par eller åtminstone med ett par års mellanrum för att rida på den så kallade vågen… När det gäller filmer som fokuserar på tennis kom filmerna Wimbledon och Match Point ganska tätt inpå varandra i början av 2000-talet sedan dröjde det till 2021-års Oscarsvinnare King Richard, som handlade om systrarna Williams väg till tennishimlen.

Nu är det dags för den Zendaya-producerade Challengers, som egentligen är mer ett ménage à trois-drama än en sportfilm och inte då likt baseboll-filmen Bull Durham.

Challenger-turneringar för resten

För de som inte är så insatta i tennisens proffscirkus så består den av ett antal olika tävlingar där de bästa spelar i ATP-turneringar och resten spelar i så kallade Challenger-turneringar där de bästa får chansen att kvala in till de penningstinna ATP-turneringarna som French Open, Wimbledon, US Open och Australian Open för att nu bara nämna de fyra stora Grand Slam-turneringarna.

Att hitta sin vinnande stil igen

Som redan nämnts här ovan är filmen producerad av den oerhört produktiva Zendaya som tycks vara med överallt och hon är inte ens 30 år fyllda. Förutom att vara producent så har även Zendaya huvudrollen som Tashi i detta “ménage à trois”-drama. Som sina partners har hon Art (Mike Faist) och Patrick (Josh O’Connor).

Det hela börjar med att Arts tenniskarriär är på dekis. Han har tappat allt självförtroende och US Open närmar sig. Då anmäler hans fru och tillika tränare Tashi honom till en av alla dessa Challengers-turneringarna för att han ska hitta tillbaka till sin vinnande stil igen och kunna vara en kandidat till US Open-pokalen. Vad ingen av de båda vet då är att Patrick som är Art gamle bästa kompis och tillika Tashis gamla pojkvän också är där för att få fart på sin tenniskarriär.

Från dejtande till skada

Filmen växlar mellan nutid och dåtid mest hela tiden. Vi får således möta den unga trion som då det begav sig var USA-tennisens stora framtids hopp där Tashi var det största löftet av dem alla.

Vi får följa hur trion började dejta varandra fram till Tashis skada som avslutade hennes aktiva karriär och uppbrottet med Patrick. Växlandet fortsätter sedan genom hela filmen dock kryper ju återblickarna närmare nutid hela tiden.

Prisbelönt vad det lider

De manliga rollerna är väl ganska klara och Art och Patrick vet var de har varandra medan Tashi är lite mer svårgreppbar. Vilket leder till frågan vem som står som vinnare när domaren kungör: Game, Set and Match…

Fastän filmen kan kännas lite seg då och då försvinner speltiden på 2:11 ändå ganska fort. Skådespeleriet är väldigt bra, och det skulle inte förvåna mig om den blir prisbelönt vad det lider. Nu är det förvisso en vårrelease och det kan ju ligga filmen i fatet när det är dags för nomineringar.

Den observante lär märka en liten flirt med en annan av Zendayas rollfigurer…

print

Här kan du se Challengers (2024)

Våra samarbetspartners