STELLA. ETT LIV – starkt och tragiskt om jazzsångerska som förrådde judar till nazisterna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Stella. A Life
Regi: Kilian Riedhof
Skådespelare: Paula Beer, Iannis Niewöhner, Katia Bekim Latifi, Damian Hardung, Joel Basman
Premiär: 2024-04-19
Betyg: 4

Tyskarna har varit lika fantastiska som idoga de senaste decennierna på att snoka upp nya aspekter på nazisternas vidrigheter att göra film av. Och här är ännu en historia väl värd att berätta. En historia åtminstone jag aldrig hört talas om, men tragiken är precis lika närvarande här som i alla de andra filmer relaterade till denna sorgliga del av den moderna historien.

Men den börjar i alla fall någorlunda i dur. Trots att året är 1940. I handlingens centrum syns Stella Goldschlag, aspirerande jazzsångerska som drömmer om en USA-karriär. För henne ses livet alltjämt i ett tämligen ljust skimmer trots att antisemitismen börjat bli alltmer påtaglig. Men hon har anledning att oroa sig. Flera i bandet är av judisk börd, liksom hennes pappa och därmed också hon själv Ändå verkar inte Stella förstå stundens allvar.

Eller gör hon kanske det ändå. Kan det handla om att hon inte vill, att hon förtränger alltihop? Hur som helst, Stella fortsätter glatt att festa och nära sina showbiz-drömmar på lokal, men det roliga.

Att sälja överhyra ID-handlingar till judar

Ett hopp tre år framåt i tiden visar att det gått utför. Ett repetitivt skitigt fabriksarbete ger det dagliga brödet, och som bonus intjänas en extrahacka genom att sälja överhyra ID-handlingar till judar i livsfara tillsammans med en lokal skojare.

Samtidigt frotterar Stella sig med naziofficerare på lokal för att fortsätta kunna så lite glitter på den personliga tillvaron. Ända tills Gestapo slår till och brutalt torterar henne för att få henna att avslöja sina judiska vänner det vill säga. Allt mot att i bästa fall rädda sina föräldrar från att föras till ett förintelsläger.

Moraliskt beteende med grova brister

Därifrån är steget inte särskilt långt för Stella att fungera som lockfågel i gatuvimlet med uppdrag att avslöja och förråda judar vilka som helst.

Att den vid det här laget forna aspirerande jazzsångerskan tvingades att dra sitt förräderi ända ner till gyttjenivå råder det knappast någon tvekan om, men att kalla henne oskyldigt offer vore verkligen att ta i. Filmen visar utan minsta tvivel att den moraliska beteendet hade tämligen grova brister.

Två självmordsförsök

Något hon fick äta upp med hull och hår längre fram i livet. I en scen som utspelas 1957, i samband med rättegången mot henne, får vi se Stella genomlida en dokumentär om förintelsens fasor för att hon verkligen ska inse sin skuld.

Att hon inte var oberörd över sina handlingar var två självmordsförsök tydliga bevis på. Ett 1994 misslyckades medan ytterligare ett tio år senare var framgångsrikt. Ett tragiskt slut på ett tragiskt livsöde, får man säga.

Berör på djupet

På samma gång är Stella. Ett liv också en precis lika stark film som man hade trott på förhand. Det här är en historia som liksom många andra skildringar av den här tiden berör på djupet, och kontrasterna mellan det initialt glättiga adderar bara till den känslan.

print

Våra samarbetspartners