BOOKS OF BLOOD – tämligen creepy, men tam med tanke på Clive Barker-kopplingen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Brannon Braga
Skådespelare: Britt Robertson, Rafi Gavron, Freda Foh Shen, Nicholas Campbell, Kenji Fitzgerald
Land: USA
År: 2020
Genre: Skräck, Mysterium, Drama
Längd: 107 minuter
Visas på Disney+
Betyg: 3

Här vankas det minsann antologiberättande, typ Creepshow och Tales from the Crypt. Ja, ni vet säkert vad som avses. Vi talar alltså om vitt skilda episoder som vävs samman mer eller mindre uppenbart, men den där svarta humortouchen från dessa både titlar saknas här.

Skräckförfattaren Clive Barker som är en av tre manusförfattare här är trots allt ingen lustigkurre. Skrämmande och sjukt? Absolut, men inte ens humor av just den sjuka sorten kan skymtas i denna film.

Dyr bok som betalning

Handlingen öppnar brutalt. En bokhandlare blir överfallen och får halsen avskuren av de två gangstrarna Benny och Steve. Dessa båda är ute efter att driva in en större summa. Några pengar blir det dock inte. Istället hinner den stackars bokhandlaren erbjuda en dyrbar bok som betalning innan han möter sin skapare och skurkarna kör iväg mot en ny destination.

Inte riktigt navlade

Här övergår historien till att fokusera på en viss Jenna. Hon är en ung kvinna som lider av ett trauma efter en obehaglig händelse. Så nu pallar hon varken med med sin situation eller att ta sin dagliga medicin. Sagt och gjort, nu bestämmer sig Jenna för att lämna föräldrahemmet. Det skulle hon inte gjort. Av den enkla anledningen att inte ens de som är vänliga och ställer upp för en är kanske inte riktigt navlade. Snarare väldigt mycket tvärtom.

Skojare i ”efter detta liv”- branschen

I episod tre möter vi forskaren Mary Florensky. Hon tvingas utstå att hennes lille son dör en plågsam död, så hon har ett intresse av att kunna prata med de som inte är med oss längre. Skojarna i ”efter detta liv”-branschen är dock många, men unge Simon verkar vara ”the real thing”. I precis rättan tid, dessutom.

Och bättre upp, i ett dramatiskt experiment manar ynglingen fram ett livstecken från Miles som ger Mary hopp. Ett hopp som rent fysiskt blir mycket smärtsamt för någon i hennes närhet.

Därefter sluts cirkeln. Typ. Åtminstone får vi åter stifta bekantskap med Benny och Steve. På vilket sätt dessa kopplas till de övriga historierna ska dock inte avslöjas.

(Historie)säcken ska bytas ihop

Fast så mycket kan i alla fall sägas som att det bjuds på några hyggliga bonustwists. Vilket det förstås är läge för på detta stadium. För då ska (historie)säcken liksom knytas ihop, och eftersom Clive Barker är inblandad behöver det väl knappast påpekas att det stundtals blir tämligen brutalt.

Tam med tanke på sammanhanget

Emellertid kan jag tänka mig att hardcorefans av Barker ändå kommer att bli en aning besvikna på Books of Blood. Inte tillräckligt blodig och grotesk lär bli domen, och på sätt och vis är det lätt att förstå den ståndpunkten. För det här är onekligen en oväntat tam skapelse. Åtminstone med tanke på sammanhanget.

Creepy inslag värda namnet

Ändå kan jag tycka att filmen är värd en titt. Det hela är på det hela taget både snyggt och välspelat och visst sjutton finns här en del creepy inslag värda namnet. Men om någon frågar om den kan toppa sådant som The Midnight Meat Train, Nightbreed och den första Hellraiser-filmen – varav de två sistnämnda även regisserades av författaren själv – så går det självklart inte.

print

Våra samarbetspartners