ONE LIFE – gripande historia, men en sömning transportsträcka till hjälteklimax 

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: James Hawes
Skådespelare: Anthony Hopkins, Lena Olin, Johnny Flynn, Helena Bonham-Carter, Tim Steed
Premiär: 2024-04-12
Betyg: 3

One Life kastar ljus över den verkliga historien om Nicky Winton, en börsmäklare från London som genomförde en extraordinär räddningsaktion för att hjälpa judiska barn från förintelsen i Tjeckoslovakien under andra världskriget.

 Handlingen tar sin början år 1987 i Wintons hem, där hans hustru Grete, spelad av Lena Olin, ber honom städa undan arkivlådor från Prag 1938 och 1939. Nicky Winton, porträtterad av Anthony Hopkins, plågas av alla dessa minnen och arkivboxar som följt honom sedan krigets slut utgör väldigt mycket mer än ett fysiskt hinder.
 
Verkligheten av nazisternas hot

Regissören, James Hawes, presenterar Wintons livshistoria genom en serie tillbakablickar, och som en ung Winton, spelad av Johnny Flynn, reser han till Tjeckoslovakien 1938 där han möter en skrämmande verkligheten av nazisternas hot, särskilt mot barnen som försöker undkomma Hitlers tyranni. 

Men det är även här som filmen börjar kännas som en typisk brittisk TV-produktion. En stor del av berättelsen fokuserar på Wintons strävan att hjälpa barnen att fly till fosterhem i England, en kamp som präglas av byråkratiskt kaos, visum och logistiska utmaningar.

Pliktskyldig tillbakablick

Med stöd från sin mamma Babette, spelad av Helena Bonham Carter, navigerar han genom dessa hinder med en övertygelse om människors godhet och förmågan hos vanliga människor att ställa upp när det behövs. Oavsett Bonham Carters agerande, vars roll kunde bidragit till så mycket mer blir det mest en pliktskyldig historisk tillbakablick och idogt gäspande. 

Löjligt TV-program 

Trots hans heroiska insatser betraktar sig Winton själv som en vanlig man och bär ångest över de han inte kunde rädda, precis som i slutscenen av Schindlers List där Oscar Schindler bryter ihop över alla han inte förmådde sig hjälpa.

Känslan av att vara otillräcklig är påtaglig, och det är inte förrän i ett direktsänt löjligt BBC-TV-program, That’s Life, som känslorna tar över och hans insatser blir uppenbara för honom själv och resten av världen. Det är också här vid mötet med de överlevande barnen – nu vuxna – som han äntligen börjar komma till rätta med skulden och sorgen han burit på i fem årtionden. 

Hopkins briljerar

Även om One Life berättar en gripande och inspirerande historia, känns stora delar av filmen som en transportsträcka mot slutet där Hopkins briljerar med små, små medel. Men det räcker inte för att göra detta till något mer än just en ljummen slentrian tv-produktion med BBC som avsändare.

print

Våra samarbetspartners