SKRAECKOEDLAN, Babel, Malmö den 28 mars 2024 – stonerrock med helt koncept och extra allt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Skraeckoedlan nöjer sig inte bara att svänga ihop lite nya låtar och släppa ett nytt album. Förutom att albumet är ett konceptalbum med rymden som tema har de skrivit en novell och dessutom tillverkat ett arkadspel där man på egen hand kan skjuta ner brinnande klot och få poäng och extra liv.

Självklart släpar bandet med sig detta och man kan spela på det. Redan förra plattan som kom för 5 år sen hade de ett genomgående tema. Då var det mammutar och annat skumt så koncepttänket har funnits ett bra tag.

Inledning med nytt material

The Vermillion Sky där introt låter nintendospel innan det brakade loss fick inleda konserten. Tungt sväng i lagom headbangsvänlig takt. Vidare med den suggestiva Creature of Doggerland från förra plattan. Tusan vilket tryck i musiken med en gång och publiken verkade kunna texten och sjöng för fulla muggar.

Svenska texter med engelska titlar

Lite återhållsamt blev det med Talisman från 2016 som underligt nog aldrig hamnade på något album. Men det kvittar ju. Låten har massor med tunggung. Mera nytt följde med Mysteria från nya plattan.

Får nog ta och läsa deras novell och få mer info om vad låten handlar om. Varje låt på skivan avhandlas i separata kapitel i boken. Lite kul att boken och alla titlar är på engelska medan texterna är på svenska. Måste vara förvirrande för de som inte behärskar det svenska språket.

Underliga väsen

Från albumet Sagor fick vi höra den instrumentala nästan nio minuter långa Tale of Squidman. Tungt och medryckande med emellanåt ganska bluesiga inslag. Redan här var de inne på undervattensodjur och annat skumt som sedermera blommade ut i albumet Earth. Cool låt men hade hellre hört mer från nyaste plattan.

Hyllning till Kent

Deras tunga version av Kents Pärlor har ju nästan blivit ett måste att spela på konserterna och jag hoppas Jocke Berg uppskattar den här covern. 2011 släppte bandet sitt första album, och från den var det den hårt rockande Haven som framfördes.

Köp vår nya platta

Kom till vår merch uppmanades vi och sen blev det en sprillans ny låt från nya plattan. Night Satan. Bra sväng som vanligt. Vad annars ska jag säga. Några låtar kvar och den drygt tio minuter långa och tunga Elfenbenssalarna gungade igång.

Nu tror jag bestämt att vår frontman drev med publiken när nästa låt presenterades som att den var ny och aldrig hade spelats. Låten i fråga heter Äppelträdet och är det någon låt som de spelar varje gång är det denna.

Kvällen avslutades med Cactus, även den från första plattan. Gillar absolut kombinationen med tungt groove och texter som avhandlar äppleträd och kaktusar. Det blir lustigt på något sätt.

Lite sammanfattning

Med nya plattan The Vermillion Sky har har Skraeckoedlan lyft sig ytterligare ett snäpp på alla nivåer. Att släppa både skiva, bok, seriehäfte och arkadspel tillhör ju inte vanligheterna inom svensk musik.

Konserten var absolut bra men jag önskar att de kört flera låtar från nya plattan live. Kan bara hoppas de gör en dedikerad turné och kör albumet rakt av. Det är bara en spekulation, men till dess har de kanske hunnit göra animerade filmsekvenser till låtarna.

Det var en aldrig sinande kö till merchen och den nöjda publiken shoppade loss (ja, jag med) hejvilt.  Och i försäljningsståndet signerade de fyra rymdfararna sina nysläppta alster med ett stolt leende.

Lyfter min rymdhjälm och bugar för detta allt medan nya vinylen snurrar på skivtallriken.

print

Våra samarbetspartners