GODZILLA X KONG: THE NEW EMPIRE – inte så tokigt när monsterna slår sina påsar ihopa

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Adam Wingard
Skådespelare: Rebecca Hall, Brian Tyree Henry, Dan Stevens. Kaylee Hottle, Alex Ferns
Premiär: 2024-03-27
Betyg: 3

Erkänner. Har inte riktigt hängt med i titanfajterna, men om jag nu räknat rätt är det här den femte filmen i ordningen sedan Warner Bros. storsatsning på dessa giganter tog sin början, och jag har inte sett vare sig 2017 års Skull Island, Godzilla: King of Monsters, som kom två år senare eller Godzilla vs. Kong från 2021.

Endast inledningen på rebooten Godzilla från 2014 är sedd, men alldeles nödvändigt är det väl inte att ha sett efterföljarna för att lösa biljett till Godzilla x Kong: The New Empire. Även om det säker varit en fördel.

Inte så tokigt genomfört

Hur som helst var det med lika nyktra som begränsade förväntningar jag satte mig i biofåtöljen för att avnjuta denna skapelse, oron för ändlöst fajtande CGI-figurer var uppenbar. Men döm om min förvåning när det visade sig att det hela faktiskt inte visade sig vara så tokigt genomfört.

Antingen enkel eller onödigt komplicerad

Handlingen då? Tja, det beror väl på hur ma formulerar det, så antingen är den väldigt enkel för den som siktar in sig på pudelns kärna eller också är det onödigt komplicerad för den som trasslar in sig i de mumbo jumbo-artade detaljerna.

Död, destruktion och ett okänt hot

Men initialt är utgångspunkten sådan att Kong befinner sig i vår värld och ställer till kaos medan Godzilla lever ensam i den inre jorden och genomlever ett liv i ensamhet, och det är okej. För som någon rollfigur uttrycker det; så länge de håller sig där de är är vi människor trygga. På ett ungefär.

Fast inte så länge till, förstås. För i slutänden väntar död och destruktion, och ett hittills okänt och tillika gigantiskt hot av ondska som kräver at Kong och Godzilla slår sina påsar ihop för att rädda både sig själv och mänskligheten från förintelse.

De bringar hjärta och coolness

Mitt i allt det här finns det förstås ett antal mänskliga individer också av vilka Rebecca Halls hängivna forskare bringar hjärta och Dan Stevens livsnjutande äventyrare adderar lättsam coolness, men det råder förstås ingen tvekan om att det är titanerna som gör filmen.

Oväntat innovativa actionsekvenser

Så inga överraskningar i detta avseende alltså. Det du ser är vad du får. Fullt ut.. Men till skillnad från låt säga Transformers-franchisen, där fajterna mellan robotarna förvandlats till lika enahanda som oinspirerade slagsmål utan slut, så är de storskaliga actionsekvenserna i Godzilla x Kong: The New Empire faktiskt oväntat innovativa. De hinner, tro det den som vill, aldrig bli tråkiga.

Välbehövlig bakgrund och kött på benen

Helt enkelt för att man har haft vett att inse att det inte räcker med rallarsvingar och förstörelse i all evighet. Istället finns anledning att applådera att de tre manusförfattarna försökt ge välbehövlig bakgrund och kött på benen åt företrädelsevis Godzilla, men även Kong.

För hela monsterdiggande familjen

På så vis skulle man också kunna hävda att publiken bjudits in bakom kulisserna i dessa ikoniska monsters värld, vilket sällan annars är fallet i den här typen av filmer.

Med andra ord känns det bara fullt logiskt att rekommendera ett biobesök för hela den monsterdiggande familjen.

print

Våra samarbetspartners