GRIMWALKER & STORM : KRIGSVINDAR – flyhänt och effektiv spänning med nya fokus

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokfabriken
Serie: Alex Storm (del 5)
Genre: Deckare
Antal sidor: 319
Format: Indunden
Utgivningsdatum: 2022-02-14
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2023-02-15

Leffe Grimwalker har mer än antytt att denna series huvudfigur Alex Storm själv blandar sig i leken när historien ska skrivas, och må så vara att han känner så. Men sanningen är väl framförallt att Herr Grimwalker är en jävel på att få till actionladdade historier, och det snabbt.

När denna recension skrives finns redan ytterligare fem Storm-böcker, varav tre är Grimwalker-signerade med och en fjärde släpps i slutet av april samt ytterligare en del i början av april; två delar i noir-doftande Memoria mori (se recension av den första här) och del tre kommer i slutet av maj; tre volymer av novellsamlingen Döden i december, teamwork tillsammans med frun Caroline Grimwalker. Och så vidare…

Syltar in sig med halvbror till gangster

Det är med andra ord inte utan att det känns lite senfärdigt att komma med en recension av del fem i denna serie om bilhandlaren som blev motvillig triadkung i Hong Kong efter att i ett nödläge syltat in sig med sin gangsterkung till (halv)bror Peter Bao.

Dröm om vanligt liv

Men hur som helst here we go, anyway. Bättre sent än aldrig, som det heter. Showen fortsätter i Alex Storm-land och nu börjar det dra ihop sig till att lämna våldet i den forna brittiska kolonin. Allt för att rädda livhanken och den själ som Alex trots allt fortfarande bär på inombords. Samtidigt har yrkesmördaren Lily Rose börjat drömma om ett vanligt liv med Alex. Frågan är bara om det är för sent…

Svettig actionsekvens inleder

Sistnämnda skulle nästan kunna få en att tro att Grimwalker har adderat några extra nypor djupsinnigheter till sin spänningsladdade story den här gången.

I och för sig så kanske han har det. Det känns nästan så. Men bara nästan. För bara öppningen mer än antyder att det är business as usual som gäller. En svettig actionsekvens med Alex och Lily inleder nämligen det hela efter en lika kort som välbehövlig sammanfattning av händelseförloppet hittills.

Att sy ihop handlingstrådar

För övrigt verkar det som om Grimwalker denna gång gått in för att sy ihop diverse handlingstrådar till en enhet som är ger en förståelig helhet innan nästa kapitel. Det betyder förvisso inte att alla frågor får sina svar denna gång heller, men vissa får det medan andra utgör en början på något nytt inför de följande böckerna.

Inget slut i sikte

Så vad är då i fokus denna gång? Well, till att börja med får vi följa Alex i ett hopplöst läge med ett triadkrig som inte ser ut att ha ett slut. Inget slut finns i sikte, vilket tar hårt på hans psyke.

Lily Rose, å sin sida försöker utveckla sin relation med brodern hon inte visste fanns.

Låter sig inte kuvas

Samtidigt känner sig Peter för i sitt nya liv som Hong Kongs Chefsminister. Makten tilltalar, men friheten är inte lika stor som i triadbranschen. Maktens män som gett honom titeln tål inte att ignoreras. Dock får Peter stöd från den mystiska Helena Tan, entrepenör med stort E som inte låter sig kuvas som alla andra kvinnor han umgåtts med.

I bakgrunden figurerar i sin tur den mystiska Shinobi-organisationen, en kultliknande sammanslutning med maktutövning i det tysta och grym uppfostran från barnsben.

Vad som helst för att slippa våldet

Ungefär så. Och som sagt, Alex är beredd att göra vad som helst för att komma ifrån våldet. Ett våld som gjort honom både kall och empatilös. Inte minst är han villig att lämna ifrån sig sin position i som triadledare och flytta hem till Sverige för att få frid. Men först ska han döda sin halvbror som hämnd för det grymma mordet på hans trillingar, bebisarna han fick med sin före detta Jessica.

Hemligheter värda att avtäckas

Som synes är det mycket på gång i Krigsvindar. Kanske till och med väl mycket om sanningen ska fram. Samtdigt är det uppenbart att Grimwalker här har för avsikt att ge nytt liv till bokserien genom att låta andra ingredienser och karaktärer ta plats denna gång. Både Shinobi-spåret och Lilys bror är alltjämt mysterier med ytterligare hemligheter värda att avtäckas. Bara för att nu nämna några av de mest uppenbara inslagen.

Historia tycks skriva sig själv

Fortsättning följer, således. Och alla som redan är inkörda i den här serien lär hungra för mer i framtiden. För tempot är fortfarande högt och grundpremissen alltjämt tilltalande i en historia som tycks skriva sig själv utan att författaren behöver tänka till särskilt mycket.

Flyhänt och effektiv spänning är nog den långt mest fantasifulla formuleringen jag letar efter här.

Och var och en kan säkert spekulera om huruvida avslutningen blir en cliffhanger värd namnet.

print

Våra samarbetspartners