RICKY STANICKY – roligare än förväntat av mannen bakom Dum och Dummare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Peter Farrelly
Skådespelare: Zac Efron, John Cena, Andrew Santino, Jermaine Fowler, William H. Macy
Land: USA
År: 2024
Genre: Komedi
Längd: 113 minuter
Visas på Amazon Prime
Betyg: 3

Ännu en Amazon Prime Video-premiär på en Amazon-produktion. 1990-talet var ett lite märkligt årtionde när det gäller film – och mycket annat. 80-talets fläskiga actionfilmer mer eller mindre försvann – till en viss del ersattes de av Jerry Bruckheimers svulstiga filmer, men de var inte riktigt samma sak.

80-talets skräckvåg dog ut. Science fiction och fantasy försvann också. Ingen regel utan undantag, förstås, men de genrer som dominerat 80-talet försvann. Äventyrsfilmer av Indiana Jones-slag blev också sällsynt, liksom breda familjefilmer som Tillbaka till framtiden.

Idiotkomediernas stora årtionde

På 90-talet blev independent-film en genre, snarare än lågbudgetfilmer som är oberoende på riktigt. Tarantinos ankomst innebar att många filmer skulle vara ironiska och/eller självrefererande.

Och så hade vi en annan stor grej på 90-talet många verkar ha glömt bort. 90-talet var de vulgära idiotkomediernas stora årtionde. Främst bland dessa var förstås Dum och dummare från 1994, av Peter och Bobby Farrelly. De följde upp denna succé med en handfull liknande filmer, några bra, några inget vidare.

Oscar som bästa film 2018

Jag hade nästan glömt bort bröderna Farrelly. Det har varit ganska tyst om dem ett bra tag. De har gjort en och annan film, de har jobbat med TV-serier, men inget har uppmärksammats. Trodde jag: The Green Book, som jag inte sett, vann en Oscar som bästa film 2018! Det regisserades av Peter Farrelly. Det hade jag fullkomligt förträngt.

Sådant som upprör amerikaner

När jag började titta på den nya filmen Ricky Stanicky visste jag faktiskt inte att det är en film av Peter Farrelly. Prime är lite dåliga på att göra reklam för sina premiärer och den här dök plötsligt upp bland nyheterna, och jag började titta.

Jag hade inga större förväntningar, jag förväntade mig nog det värsta, i synnerhet som det står ”Warning! An R-rated Comedy!” på affischen (rättare sagt, på tumnageln). Det brukar innebära svordomar och fula ord, och inte så mycket annat, sådant som upprör amerikaner.

Hittade på en kompis

Zac Efron, Andrew Santino och Jermaine Fowler spelar Dean, JT och Wes, tre killar som varit bästa vänner sedan de var barn. En gång på 90-talet när de hamnade i trubbel efter ett halloweenbus som gått fel, hittade de på en kompis som heter Ricky Stanicky. Ricky existerar inte, men de började skylla allt på honom.

Detta har de fortsatt med upp i vuxen ålder. Om de tre vill resa iväg utan fruar och partners, drar de till med att de måste hälsa på Ricky Stanicky, som behöver hjälp eller är sjuk. De har skapat en Ricky Stanicky-bibel med alla fakta om figuren och Ricky har ett fejkat Instagramkonto.

Sjunger sånger om att runka

När Dean, JT och Wes åker till Atlantic City för att spela på casino en helg, råkar de på en gravt alkoholiserad skådespelare som kallar sig Rock Hard Rod (John Cena). Han uppträder på ett sunkigt ställe där han utklädd till olika artister sjunger sånger om, tja, om att runka. Alla hans texter handlar om detta.

Har verkligen blivit excentriske Ricky

Väl hemma igen uppstår en rad problem, folk börjar ifrågasätta Rickys existens, och när det är dags för en sådan där ”baby shower” (som jag inte vet vad det heter på svenska, det känns mest som en konstig amerikansk grej) måste Ricky Stanicky bjudas in. Efter lite dividerande kommer de på att de kan anlita Rock Hard Rod, eftersom ingen av gästerna träffat honom eller vet vem det är. Rod accepterar jobbet och får Ricky-bibeln.

När sedan ”Ricky” dyker upp visar det sig att Rod spelar rollen lite för bra. Han har verkligen blivit den excentriske Ricky, en man som reser jorden runt och hjälper människor i nöd, ibland tillsammans med Bono. Deans och JT:s vresige chef (William H Macy) blir så imponerad av ”Ricky” att han anställer honom på företaget och ger honom skyhög lön. Rod kan egentligen ingenting, men han vet hur man säger rätt saker.

Skrattade högt åt en omskärelseceremoni

Det finns ingen som helst orsak till att Ricky Stanicky ska vara en timme och 53 minuter, den känns 25 minuter för lång – men jag måste erkänna att jag tyckte att den här filmen var roligare än jag räknat med. Jag skrattade högt flera gånger, bland annat åt en omskärelseceremoni. Här finns även en trevlig scen med en argsint anka. Att John Cena kan vara rolig har vi sett i TV-serien Peacemaker. William H Macy är förstås bra som alltid. Zac Efron är ingen större komiker.

Roligare om den varit totalt omoralisk

Jag kan väl inte påstå att jag gillade slutet, när det plötsligt ska levereras moralkakor och fina tal. Positiva budskap. Det hade varit mycket roligare om hela storyn hade varit totalt omoralisk.

Några rollfigurer pratar lite överraskande med australisk accent. Detta beror på att filmen är inspelad i Melbourne, men det ska föreställa USA.

På gång i fjorton år

Den här filmen har visst varit på gång i fjorton år och tilltänkta huvudrollsinnehavare har avlöst varandra. Antalet namn inblandade i manuset är stort. Jag undrar verkligen hur filmen hade blivit med Nicolas Cage som Ricky Stanicky!

print

Här kan du se Ricky Stanicky (2024)

Våra samarbetspartners