MAY DECEMBER – starkt drama med Natalie Portman och Julianne Moore i ”Two Woman Show”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Todd Haynes
Skådespelare: Natalie Portman, Julianne Moore, Charles Melton, Cory Michael Smith, Gabriel Chung
Premiär: 2024-03-08
Betyg: 4

På senare år har han i tur och ordning gjort matinéfilmen Wonderstruck, starka miljöthrillern Dark Waters och rockdokumentären The Velvet Underground, men nu är auteuren Todd Haynes tillbaka på sin mammas gata. Det vill säga en kvinnligt orienterad historia typ Carol och Far From Heaven. Utan att för den sakens skull ha skapat något som är lik någon av dessa.

Julianne Moore är Gracie, en medelålders kvinna som för tjugo år sedan blev fokus för en nationell skandal efter att ha blivit tagen med trosorna nere tillsammans med den då trettonårige Joe i djuraffären hon då arbetade i. Trebarnsmamman blev med ens ett jagat hatobjekt i hela USA.

Kaklådor med skit i posten

Historien är vida känd i Savannah, där Gracie Atherton-Yoo alltjämt bor. Tillsammans med sin Joe och tvillingarna som blev resultatet av deras tidiga närkontakt, bör tilläggas. Den unge gossen och Gracie blev mot alla odds ett stabilt par, men antipatierna i grannskapet finns där alltjämt även om det lugnat ner sig. Det händer fortfarande att de får kaklådor med skit i posten, som hon ungefär uttrycker sig för skådespelerskan Elisabeth Berry vid deras första möte.

Obekväm med närgångna frågor

Med tanke på det förflutna känns det knappast som historien behöver väckas till liv igen, men Gracie har i alla fall gått med på att samarbeta nu när filmstjärnan kommer till hennes hem i researchsyfte inför en filminspelning om skandalen ifråga. Men när Elisabeth börjar ställa närgångna personliga frågor råder det inte någon tvekan om att Gracie känner sig obekväm. Man får närmast intrycket att hon och Joe aldrig diskuterat det som hände för två decennier sedan.

Fick sitt liv förstört

Samtidigt vill ex-mannen inte utan anledning gärna ge sken av att han repat sig efter chocken medan sonen Georgie, som var klasskamrat med Joe då det begav sig, hävdar att han blev traumatiserad och fick sitt liv förstört. Joe i sin tur är lojal mot sin fru, väl medveten om hennes fragila sida.

Vilken är den rättvisande bilden?

Den stora frågan är dock om Elisabeth har för avsikt att ge en rättvisande bild av Gracie och händelsen som upprörde hela USA en gång i tiden. Samtidigt kan man fråga sig vilken bild som egentligen är den mest rättvisande? Det beror kanske till större delen på vem man frågar.

Bra människor gör dåliga saker

Men med detta sagt; finns det egentligen någon ursäkt för Gracies handlande? Nej, hävdar förmodligen de flesta, inklusive undertecknad, men det behöver inte betyda att hon har något ont i sig. För som det heter, ibland gör bra människor dåliga saker.

Skriver inte publiken på näsan

Som synes avhandlar May December de gråzoner och etiska dilemman som automatiskt infinner sig vid situationer av denna art, och det är där nerven och spänningen i denna film ligger. Något Haynes också insett. Samtidigt skrivs inget på näsan. Således är det därmed också upplagt för personliga tolkningar av oss i biofåtöljerna också.

Dominerar bioduken totalt

Slutligen går det inte att komma ifrån att May December är något av en ”Two Woman Show” av Portman och Moore. Alla inblandade gör bra ifrån sig, men dessa båda dominerar bioduken totalt. Det är en ren njutning att se dessa båda i aktion. Som alltid, bör tilläggas.

print

Våra samarbetspartners