THE MARVELS – inte roligt, inte vitsigt, inte nyskapande eller snyggt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Nia DaCosta
Skådespelare: Brie Larson, Teyonah Parris, Iman Vellani, Samuel L. Jackson, Zawe Ashton
Land: USA
År: 2023
Genre: Action, Äventyr, Fantasy
Längd: 105 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 2

Gulliga kattungar springer omkring på ett rymdskepp, personalen flyr och skriker som om de är förföljda av monster i Alien, i bakgrunden hörs Barbra Streisand sjunga Memory från Cats… Det är som en galet skojig, sockerchockssöt musikvideo. Eller en scen från Guardians of the Galaxy. Men sådana här ögonblick är sällsynta i The Marvels. Det är inte roligt, det är inte vitsigt, det är inte nyskapande, det är inte snyggt …  Det är mest långa scener med obegriplig dialog och exposition. Eller folk som flyger runt i rymden som små glödande tomtebloss mot en mörk griffeltavla.

Effekterna i Marvel filmer brukade i alla fall vara snygga, nu ser inledningen ut som om två uttråkade statister går runt på en nedsläckt teaterscen och gräver i lite grus och smuts. Och så  hittar de en konservburk. Nej, vänta, det är inte en konservburk. Det är ett armband som ser ut som en konservburk.

Samtidigt finns det andra konservburksarmbandet någon annanstans och tillsammans kan armbanden göra något. (Massor av dialoger och monologer och exposition.) Var för sig kan armbanden också göra något. (Massor av dialoger, monologer, exposition.) Just nu gör de något. (Dialoger, monologer, exposition.)

Familj fyller inte någon funktion

Alla hoppar runt i rymden, inklusive en familj som verkar hämtad från en 1980-tals sit com och inte fyller någon funktion alls. De blir inte ens uppätna av katterna som äter upp alla andra (Varför?). Hur kommer karaktärerna till alla olika ställen? Var är de? Varför? Vilka är alla folk? Är det någon som bryr sig?

Byter krafter med varandra

I den tecknade filmen Tingeling och piratfen får Tingeling och hennes vänner problem med sina speciella krafter när piratfen Zarina använder älvstoft för att byta alla specialkrafter (alla älvor har en viss kraft, typ blommor, djur, vatten, ljus … eller fixare som Tingeling). Och det leder både till humor och förvecklingar.

Var teamet på semester

Här har man tagit samma idé, men istället för att byta krafter så byter karaktärerna plats med varandra. Varför följer olika motståndare med när de byter plats? Borde inte de bli kvar? Varför slår man sönder sitcom familjens hus? Varför byter man ibland plats jättesnabbt och ibland efter ett tag? Var specialeffektsteamet på semester?

De bästa återvänder inte

Det här är en uppföljare till Captain Marvel, som var pepprad med bra skådespelare. Ben Mendelsohn, Lashana Lynch, Gemma Chan, Annette Bening, Jude Law … ingen av dessa kommer tillbaka. Annat än i mycket korta flashbacks. Lynch är ersatt av sin karaktärs dotter, som ser äldre ut än både henne och Brie Larson tillsammans. Brie Larson kanske har bott i en garderob i Narnia. Det går inte ihop.

Och varför ska alien-katten Goose hämtas på planeten Jorden? Hen brukade ju åka runt med Captain Marvel. I alla fall i ettan. Varför bor hen nu med Lynchs karaktär? Som talar om att ta hand om en katt? En alien som ser ut som en katt är för den skull inte en katt. (Kattskådespelarna är också utbytta och de nya är inte lika bra som de i ettan.)

Skrikande fangirl, en tröttsam vinkel

Det finns alltså två äldre kvinnor nu som tävlar om att sura (det som brukade vara Brie Larsons specialitet) och så en ung adept. Det hade räckt med en plus en. Som Iron Man och Spider-Man. En mentor, en yngre lärling. Och den yngre personen hade gärna fått ha ett eget äventyr istället för att bara ha en en-enda-ton karaktär att tackla, en entusiastisk och jobbig skrikande fangirl. Det är en mycket tröttsam vinkel.

En lång läxa

Det finns en hel hög andra filmer och TV-serier som du borde ha sett för att hänga med, förutom Captain Marvel, det är en lång och jobbig hemläxa att ta sig igenom, och vad värre är: du förväntas komma ihåg saker länge. Avengers: Endgame med blippen kom för fem år sedan.

Känns dubbelt så lång

Efter att eftertexterna har rullat kommer man på vem Captain Marvels speciella flickvän är (Tessa Thompsons Valkyrie, jag satt plötsligt och tänkte på Westworld), och att blippa i Marvel-världen inte betyder att betala med kort. Swish så var den här filmen över.

En timme och fyrtiofem minuter känns som minst dubbelt så lång tid. Antingen har man letat speciellt efter dåliga skådespelare till uppföljaren eller så har de fått dålig regi, eller båda delar. En gång i tiden var Nick Fury cool. Numera gullar han med kattungar och kommer med göteborgsvitsar. Om att valla katter.

Har hattat runt i universum

Och hur var det med de där konservburksarmbanden? Det visar sig att de inte behövdes över huvud taget. Captain Marvel klarar av att tända den släckta solen själv. Utan armband. De så kallade superhjältarna har alltså hattat runt i hela universum som irrande tomtebloss mot svart tavla för att hitta en MacGuffin som inte ens behövdes. Det där kan vara definitionen av ironi. Eller av dåligt manusarbete.

Extramaterialet är i alla fall bra, speciellt om och med den nya unga superhjälten Kamala Kahn.

print

Här kan du se The Marvels (2023)

Våra samarbetspartners