SIMON SHUSTER : SPELAREN – stark, gripande och mångfacetterad

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Showman
Förlag: Norstedts
Översättning: Thomas Engström
Genre: Konflikter efter andra världskriget, Biografi
Antal sidor: 395
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2024-02-13

Ryssland annekterade Krim vintern 2014. Simon Shuster var den första utländska reportern på plats. Simon mötte och intervjuade Volodymyr Zelenskyj för första gången under presidentvalskampanjen våren 2019 och var med backstage innan Zelenskyj skulle ut i manegen för att mottaga folkets jubel i vad som kom att bli hans (hitintills) sista stora live underhållningsshow.

Efter Rysslands angrepp i februari 2022 har Simon Shuster tillbringat tid både i presidentområdet i Kiev och vid fronten. När Simon lade fram idén om en biografi tyckte Zelenskyj att det kändes alldeles för tidigt, han var ju bara fyrtio-någonting och när skulle biografin sluta?

Shuster föreslog efter att kriget hade hållit på i ett år. Zelenskyj blev förvånad över att Shuster på allvar trodde att kriget skulle hålla på så länge. Nu närmar vi oss tvåårsdagen för Rysslands fullskaliga angrepp på Ukraina. Shuster påminner samtidigt om att kriget om Krim pågått i tio år.

Söker stöd och folk lyssnar

Tidigare ledare för Ukraina har försökt få omvärldens uppmärksamhet och stöd. Enligt Shuster var försöken inte framgångsrika. Nu ägnar Zelenskyj en stor del av sin tid åt att resa runt i världen och söka stöd, resurser och allierade. Och folk lyssnar.

The Showman

Den svenska titeln på boken är Spelaren – vilket får tankarna att gå till matchfixning i bandy och SVT serien Spelskandalen. Originalets titel är bättre: The Showman. För Zelenskyj är en man med bakgrund inom underhållningsindustrin, och just detta gör att han klarar av att “sälja in” hur viktigt det är att omvärlden inte blundar för vad som händer i Ukraina idag. Så som världen blundade för vad som hände 2014.

Slog igenom i komediserie

På sin tidiga meritlista har Zelenskyj bland annat att han underhållit soldater vid fronten, och att han vann den ukrainska versionen av Let’s Dance 2006. 2015 slog han igenom i stor skala med huvudrollen i komediserien Folkets tjänare, där han spelar en historielärare som genom en rad tillfälligheter råkar bli utsedd till Ukrainas president. Vad säger man? Life imitates art? Folkets tjänare – alla säsonger – kan ses på Netflix. Serien är en mix av sitcom och satir.

Skämt och slogans är samma sak

Så beslutar sig Zelenskyj för att ge sig in i politiken. Att skriva skämt och att skriva politiska slogans är samma sak, säger en av hans medarbetare. En del saker som börjar som vitsar slutar som slogans på affischerna. Zelenskyj har inget politiskt manifest. Han turnerar med stand-up och vaudeville och ingen kan kritisera hans politik eller hans ideologi eftersom han inte har någon.

Inga andra likheter med Trump

Simon Shuster drar sig till minnes att en kvinnlig presidentkandidat ledde racet, men precis som i USA så försvann försprånget för den mest erfarna och strävsamma politikern till förmån för en man med bakgrund inom TV och underhållning.

Inga andra likheter kan göras mellan Zelenskyj och Trump.

Utvecklas till en samlande symbol

Spelarenär inget idolporträtt. Det är en rapport från ett land i krig som desperat behöver omvärldens hjälp och en biografi om en ledare som snabbt utvecklats från satiriker och humorist till gravallvarlig ledare och samlande symbol.
 
Frun kunde inte fortsätta skriva politisk satir

Presidentfrun har tagit sin inspiration från den franska presidentfrun Brigitte Macron. Olena Zelenska var tidigare manusförfattare av politisk satir … men insåg att det inte gick att fortsätta med det arbetet när hennes man nu var politiker istället för komiker. Det hade varit som att Joe Bidens fru hade skrivit vitsar om sin man för SNL.

Kom till USA som sexåring

Simon Shuster är amerikan och kom till USA vid sex års ålder, hans förfäder är ryssar och ukrainare och han pratar flytande ryska (eftersom man pratade ryska i hans amerikanska hem). Han har alltså inga problem att hitta gemensamma språk med sina intervjuobjekt och ingen tolk behövs.

Shuster har fått full tillgång inte bara till Zelenskyj utan även till hans fru och livvakter och så många i hans närhet. Det finns även möten och intervjuer med Zelenskyjs gamla politiska motståndare.

Om en man, ett år och ett krig

Shuster har varit på plats när historia skrivs, där den skrivs, med fara för sitt eget liv. Tragedierna som han bevittnat är oerhörda. Spelaren är stark, gripande och mångfacetterad läsning om en man, ett år och ett krig. Som borde ha kunnat förhindras. Tecknen fanns där redan 2014. När Zelenskyj “bara” var en komiker.

print

Våra samarbetspartners