I MÄSTARENS NÄT: COBWEB – en härligt nördig och rolig hyllning till filmskapandets galenskap

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Geormijip (Cobweb)
Regi: Jee-woon Kim
Skådespelare: Song Kang-ho, Krystal Jung, Oh Jung-se, Park Jeong-su, Lim Soo-jung
Premiär: 2023-02-23
Betyg: 4

Sydkoreanen Jee-woon Kim är mest känd för diverse genrerullar, typ gangsterfilmen A Bittersweet Life och actionladdade komedin The Good, The Bad, The Weird. I mästarens nät: Cobweb är dock något helt annat. Något udda. Något egentligen inte särskilt brett. Åtminstone inte i vanlig mening. Men det hindrar förstås inte att det ändå eller kanske snarare tack vare detta är en riktigt underhållande skapelse. En skapelse som under den komiska ytan dessutom friskt kritiserar allt som hindrar den konstnärliga friheten.

En filminspelning står i centrum, och av inte alldeles långsökta skäl kom jag att tänka på Birdman, Alejandro G. Inarritus (The Revenant) Oscarsfilm om produktionen av en Broadwayföreställning.. För precis som i denna roliga film med en Michael Keaton i högform handlar det om konstnärssjälar som anammar det neurotiska och självupptagna in absurdum.

Grönt ljus till nytt klimax

Tiden är 70-tal, och platsen är ett hyfsat ensligt studiokomplex. Där har den uppskruvade regissören Kim precis avslutat inspelningen av sin senaste film Cobweb. Eller har han egentligen det? Auteuren själv verkar inte tycka det, utan vädjar om ytterligare två dagar till filmens producent, Ordförande Baek.

Denne nobbar dock bestämt Kim, men då kommer Mido, dotter till hans sedan länge döde mentor Shin till undsättning. Hon håller nämligen i pengapungen och ger grönt ljus till att spela in ett nytt klimax till filmen. För Mido liksom Kim själv är övertygad om att det ska göra Cobweb till ett mästerverk. Ett Magnus opus utan like.

Diva på gränsen till revolt

Dessvärre är det också då alltihop spårar ur. Till att börja med gnäller skådespelarna å det värsta. De kan inte för sina liv förstå det nya manuset. Samtidigt balanserar unga divan Han Yu-rim på gränsen till revolt. Inte så konstigt kanske. Dagen därpå väntar en lång inspelning av en tv-serie på annan ort.

Komplex eldfängd scen

Som om inte detta vare nog är det absolut nödvändigt att dölja för censorerna vad som pågår. Särskilt som tanken på att endast spela in ett nytt slut snart har svällt utom all kontroll. Dessutom kräver en komplex synnerligen eldfängd scen extrem planering och simultankapacitet av alla inblandade.

Film i filmen, en spännande sak

Så hur ska det gå? Ja, säg det. För själv tänker jag inte spoila. Däremot bör påpekas att filmen i filmen som spelas in verkar vara en riktigt spännande, stilmedveten sak. Kanske det hade varit en bra idé för Jee-won Kim att följa upp den här filmen med att förverkliga sitt ”mästerverk” på riktigt. Det hade onekligen kunnat vara något.

Svag för skildringar av filmskapande

Fast med detta sagt; I mästarens nät: Cobweb är också ”något”. Självupptagen och uppsvälld, förvisso. Men vana läsare av mina texter vet också att jag är svag för skildringar av filmskapande av alla de slag, och i min bok är det här en härligt nördig och rolig hyllning till dess galenskap och tokarna som mer än något annat önskar verka i den bransch många av oss vanliga dödliga älskar.

print

Här kan du se I mästarens nät - Cobweb (2023)

Våra samarbetspartners