JUJJA WIESLANDER : MAMMA MU BLIR LEDSEN – om att ställa orimliga krav på sina vänner

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Rabén & Sjögren
Illustratör: Sven Nordqvist
Serie: Mamma Mu och Kråkan
Genre: Berättelser
Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 32
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2024-01-26

Mamma Mu och Kråkan är ju vänner. Det vet alla som följer detta radarpar inom svensk film och radio  och bokutgivning. Mamma Mu och Kråkan är till och med bästa vänner. Men vad händer när en av vännerna bestämmer sig för att de inte är vänner?

Alla djuren på bondgården får mat. Så kommer Lina ut med pannkakor. Som inte är till hunden eller hönsen eller grisarna eller  korna eller någon annan på bondgården. Maten är till Kråkan.

Kråkan blir överlycklig: “Pannkaka! Till mig, bara till mig. Pann och kaka till Krå och kan!”

Skulle kännas bättre om Kråkan erkände

Kråkan är helt förtrollad av Lina och börjar kalla henne för sin bästa vän och sin enda vän.

Mamma Mu blir ledsen. Visst får Kråkan ha fler vänner, och visst förstår hon att Kråkan gillar pannkakor … Men det skulle kännas bättre om Kråkan erkände att Mamma Mu också var hans vän. Hans bästa vän. Och en gång i tiden hans enda vän…

Kan kor klättra i träd?

Det blir en lång och krokig väg mot försoning. Kråkan lär sig sin läxa och inser att Lina inte bryr sig om Kråkan ett smack. När han försöker vara nära henne och bygger bo i skorstenen håller han på att bli uppeldad för gott. Så gör väl inte vänner? Tänder en brasa under ens lilla bo?

Kråkan flyttar hem till skogen igen och Mamma Mu bestämmer sig för att bjuda till och hälsa på Kråkan och visa att hon bryr sig om honom. Det är besvärligt för en ko att klättra i träd. Men vad gör man inte för sina vänner?

>Är med på familjeväggen

Kråkans bo visar sig vara mycket trevligare och mysigare än vad Mamma Mu hade väntat sig. Och där bland alla familjefoton på Kråkor finns ett foto på en ko … Mamma Mu. Det är det enda fotot som inte föreställer kråkfåglar. För Kråkan tycker om Mamma Mu. Så pass mycket att hon är med på familjeväggen.

Inga fjäderlätta problem

Det är inte fjäderlätt att skoja bort fnurror på vänskapstråden. Det är fint att det ordnar sig igen. Men visst undrar man över det ojämlika i förhållandet att Mamma Mu måste försöka klara av samma saker som en fågel. För en fågel är det lätt att flyga till en bondgård. För en ko är det inte lätt att klättra upp till ett fågelbo. Man kanske inte ska ställa alltför orimliga krav på sina vänner? Att man måste jämlikt hälsa på varandra varannan gång?

Trots allt… Det är ju hemma hos Mamma Mu som det vankas pannkakor. Och man kan vara glad för pannkakor även om de inte serveras av ens bästa vän.

Bra som gnällig kråkröst

Mamma Mu och Kråkan började sin bana som radioserie. Johan Ulveson är mycket bra som gnällig kråkröst. Idag är det svårt att tänka sig Mamma Mu och Kråkan utan Sven Nordqvists tolkning, som har präglat alla böcker och filmer om radarparet.

print

Våra samarbetspartners