DÜSSELDORF, SKÅNE – 80-talet lever vidare i synthens tecken

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Patrik Blomberg Book
Skådespelare: Erik Svedberg-Zelman, Rebecca Plymholt, Anna Blomberg, Magnus Schmitz, Karin Lithmanm
Premiär: 2024-02-09
Betyg: 2

Platsen är strax utanför Brösarp i en liten bonnhåla (visserligen filmat i Smedstorp, men i filmen är inget ort specificerad) på Österlen, och året är 1986. I denna håla håller Fredrik till. Han är en synthare som nyligen träffat en brud från Stockholm, Nina, som nyligen flyttat till landet.

Detta är bakgrunden till historien vi nu kliver in i. Den som förväntar sig en musikalisk nostalgitripp till mitten av 80-talets pastell-craze blir nog lite besviken då historien vi bjuds på känns mer Lars Norén än Depeche Mode.

Ganska deprimerande

Men vänta nu, där kanske jag bet mig i tungan lite grand. Vad jag vill ha sagt är att det inte är en speciellt glad historia vi bjuds på. Iställer är den ganska deprimerande. Det är taskiga familjeförhållande, lite rik flicka vill hjälpa fattig pojke, klasskamp och så vidare.

Skånesynthare dyker upp

Dock ska det sägas att filmen är jäkligt snyggt gjord med oerhört många tidstypiska detaljer. Det enda gruset i maskineriet uppenbarar sig när Fredrik svarar i telefonen (en riktig telefon med sladd och allt) – se om ni är lika uppmärksamma… En annan kul detalj för den uppmärksamme syntharen i publiken är att en av våra (ja Malmösyntharna och Skånesyntharnas) stora hjältar S.P.O.C.Ks egen Android (Alexander Hofman) dyker upp i en scen. Samt att även Pages En dansande man är av viss betydelse…

Hade nu inte storyn varit så himla dyster hade detta kunnat bli en riktigt kul film.

print

Våra samarbetspartners