MISSION: IMPOSSIBLE – DEAD RECKONING PART ONE – spektakulär och svåröverträffad action

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Christopher McQuarrie
Skådespelare: Tom Cruise, Hayley Atwell, Simon Pegg, Ving Rhames, Rebecca Ferguson
Land: USA
År: 2023
Genre: Action, Thriller, Äventyr
Längd: 163 minuter
Format: DVD, Blu-ray, 4KUHD
Distributör: SF Studios
Betyg: 5

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One har utan tvekan etablerat Tom Cruise som den våghalsigaste actionstjärnan någonsin – och även som den största influencern någonsin. ”The Bad Guy” i denna fräsiga actionrulle är A.I. och efter att ha sett filmen är president Joe Biden nu övertygad om farorna med A.I. – något som alla från datorexperter till lärare pratat om i evigheter. En sanning är inte en sanning förrän den omfamnas av megakändisarna?!

Men Tom Cruise gör så klart inte en tråkig föreläsning av det hela, här står underhållningen i centrum.

Maxat, Tom Cruisigt äventyr

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One är ett av de mest maxade actionäventyren någonsin. Det är också den Tom Cruisigaste filmen någonsin. Tom åker motorcykel utan hjälm. Tom Cruise kastar sig från en klippa. Tom åker motorcykel och kastar sig från en klippa – samtidigt. Det är slagsmål ovanpå fordon som rör sig i allt högre hastighet mot olika hinder och avgrunder.

Ännu bättre när tåget störtar ner i en ravin

Tidigare i franchisen har Tom Cruise hängt och dinglat från helikoptrar och flygplan … det kan låta som mindre spännande att hänga och dingla från ett lyxigt tåg av modell Orientexpressen. Men tänk till och tänk om. Det här blir till det mest spektakulära ”jag reser utanpå fordonet” vi varit med om hitintills. Och det blir ännu bättre när tåget börjar störta ner i en ravin … då kan det vara en fördel att snabbt kunna klättra utanpå … eller genom alla vagnarna.

Och det är minnesvärda och coola skådespelare. De flesta européer. Vackra och tuffa skådespelerskor från Sverige, England och Frankrike medverkar. Liksom en återvändande britt som alltid är redo för comic relief, nämligen Simon Pegg.

Sista dansen för Faust?!

Vanessa Kirby, Hayley Atwell och Pom Klementieff kommer att återvända till den andra och avslutande delen. Dock inte svenska Rebecca Ferguson. Vilket är en besvikelse både för alla oss som gillar denna fantastiskt fina skådespelerska och för alla som älskar den mystiska karaktären Ilsa Faust. Men brudar kommer och går, endast Ethan Hunt består. Ja, Luther har ju också varit med i alla filmerna.

Kul att notera är att Paris, som spelas av Pom Klementieff i filmen, spelades av
Leonard Nimoy (Spock i Star Trek serien) i original Mission: Impossible TV-serien.

Femme fatales som hjälper och stjälper

Mission: Impossible lever för sina good bad girls och bad good girls – men vilka är hjälpare och vilka är stjälpare? Det är inte alltid så lätt att bena ut. Kan man lita på Ilsa Faust och vad i hela världen håller hon på med nu för tiden? Kommer Paris att falla för Ethan Hunts uppriktiga charm och gå över till den goda sidan? Har hon ett hjärta under den hårda lönnmördarytan?

Kommer White Widow att lägga beslag på Ethan Hunt för egen räkning eller röja honom ur vägen? White Widows mamma Max var och är förresten Mission: Impossible-franchisens bästa good bad woman – Vanessa Redgrave regerade som vapenhandlaren Max som man trodde skulle ta kål på Ethan Hunt eller i alla fall försöka — men istället visade det sig att hon blev en viktig hjälpare och allierad

Tidigare i franchisen har Tom Cruises Ethan Hunt också fått ihop det med professionella mästertjuvar – men ingen av Mission: Impossibles good bad girls har gnistrat så som Hayley Atwell. Hon formligen lyser som en nyputsad juvel i varenda scen hon är med i.

Generöst extramaterial

Tom Cruise filmer brukar inte snåla med extramaterial och även denna gång erbjuds ett dignande smörgåsbord att dyka ner i. Hela filmen kommenterad av regissören Christopher McQuarrie och filmredigeraren Eddie Hamilton, möjlighet att gå in i alla stunts och exotiska filmplatser … och tar man tillvara alla erbjudanden är extramaterialet längre än filmen. Som i sig är rejält tilltagen.

Vig en filmkväll eller en filmhelg för Mission: Impossible. Och se om denna film när det är dags för del två. Eller del åtta, om du tänker på hela serien.

Svåröverträffad action

I genren actionfilm är denna Mission: Impossible-film svåröverträffad. Bland de få filmer som kommer upp i samma klass när det gäller snygga stunts och spektakulärt vackra (och farliga) scener finns nästan bara andra Mission: Impossible-filmer. Och Top Gun: Maverick.

print

Våra samarbetspartners