ARGYLLE – inspirerat och lekfullt sidospår på Kingsman-franchisen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Matthew Vaughn
Skådespelare: Bryce Dallas Howard, Bryan Cranston, Sam Rockwell, Henry Cavill, Sofia Boutella
Premiär: 2024-02-02
Betyg: 4

Matthew Vaughn fortsätter bygga på sin agentfranchise, modell Kingsman. Efter att har rivstartat med 2014 års överraskningshit Kingsman: The Secret Service har det fortsatt med Kingsman: The Golden Circle och hårdkokta prequelförsöket The King’s Man har det nu blivit dags för ett sidospår. Tiden är kommen att presentera Argylle.

Visserligen är det så att de som likt undertecknad råkar blinka och missa eftertexterna påskäggsdetalj, kommer att undgå kopplingen. Fast den finns där ändå likt förbannat.

Umgås hellre med sin slöa katt

Men vem är då Argylle? En fantasifigur och huvudperson i skygga bestsellerförfattaren Elly Conways huvud är det självklara svaret. Hon bor på landet utan en granne så långt ögat kan nå, och umgås hellre med sin slöa katt Alfie än med människor.

Så hade det livet kunnat fortsätta gå sin gilla gång. Om det nu bara inte varit så att särskilt hennes nya bok avspeglar verkliga händelseförlopp med förvånande ackuratess.

Med enbart onda avsikter i bagaget

Frågan är förstås hur så kan vara fallet. Det är något Ellys läsare undrar över på en presskonferens i början på filmen, men det finns de som känner sig hotade och föranledda att agera enligt den känslan. Som Division, en ljusskygg spionorganisation med – förstås – enbart onda avsikter i bagaget.

Twists värda namnet

Ni som nu känner att Ellys skapelse doftar James Bond lång väg har förstås, så helt rätt för sig. Men när hon sedan strax därefter under dramatiska former själv kastas in i ett vådligt actionäventyr med dödliga förtecken blir filmen något annat.

Eller, något helt annat är väl att ta i, men när alltid väldigt sevärde Sam Rockwells gode agent Aidan räddar livet på författarinnan blir Argylle något lite annorlunda och inte minst överraskande. På grund av sistnämnda avhåller jag mig från att avslöja något mer av handlingen. För Vaughn och hans manusförfattare plockar onekligen fram en del twists värda namnet, så det vore synd att ”spoila”.

Leker med klyschorna utan att gå bananas

Vad som kan emellertid kan sägas är att Argylle visade sig vare en oväntat lekfull skapelse. Utan att för den sakens skull direkt förråda sitt sammanhang, dessutom. För även om nu upphovsmännen leker med klyschorna och de nödvändiga ingredienserna, så går de aldrig bananas helt.

Shoot out i regnbågens alla färger

Däremot är det svårt att tro att jag någonsin har sett något liknande den sekvens om utspelar sig i filmens klimax. Om jag säger shoot out i regnbågens alla färger, så kanske ni kan använda fantasin och måla upp en bild.

Aningen mer traditionell är biljakten på hustaken någonstans i den grekiska övärlden, men högst imponerande är den likafullt.

Manusskrivande med förmåga att överraska

Vad blir då den slutliga domen? Well, trailern lovade onekligen en hel del, och filmen höll onekligen i slutänden vad detta smakprov gav en antydan om.

Så personligen ser jag gärna en uppföljare, och då särskilt om charmiga paret Rockwell och Bryce Dallas Howard fortsätter stå i centrum. För kombinationen slickat, färgstarkt, påkostat med rivigt skön edge och ett – faktiskt – inspirerat manusskrivande med en förmåga att överraska utgör definitivt en vinnande kombination i det här fallet.

print

Våra samarbetspartners