60 MINUTER – ett måste för de som gillar stenhårda slagsmål

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: 60 Minuten (Sixty Minutes)
Regi: Oliver Kienle
Skådespelare: Emilio Sakraya, Dennis Mojen, Marie Mouroum, Pual Wollin, Florian Schmidtke
Land: Tyskland
År: 2023
Genre: Action, Äventyr, Drama
Längd: 89 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Ännu en Netflixpremiär på en Netflixproduktion, denna gång på en tysk actionfilm. Jag har flera gånger påpekat att de Netflixproduktioner som inte är amerikanska ofta är bättre, eller åtminstone mer intressanta, än de amerikanska. Så är fallet även med 60 minuter, i regi av Oliver Kienle, som tidigare bland annat regisserat ett avsnitt av den klassiska tyska deckarserien Tatort.

60 minuter är längre än en timme, men den varar bara 89 minuter, och jag tyckte länge att det var den minst tråkiga nya actionfilm jag sett på åtskilliga månader. Tyvärr går luften ur en aning någonstans i mitten av filmen, innan den repar sig mot slutet.

Match och dotterns födelsedag samma dag

Handlingen är exemplariskt enkel. Emilio Sakraya spelar kampsportaren Octavio Bergmann. Han ska gå en viktigt match, men samma dag fyller hans lilla dotter år. Octavio har lovat att dyka upp med en tårta och dottern ser fram emot detta. Först måste han dock gå den där matchen. Plötsligt ringer hans illasinnade ex, dotterns mor, och säger att om han inte dyker upp i tid kommer han att förlora vårdnaden om flickan. Han har 60 minuter på sig att ta sig dit.

Det visar sig att matchen Octavio ska gå är uppgjord. Stora pengar och onda gangsters är inblandade. Så, när Octavio lämnar arenan och, likt Lola i Spring Lola, kutar genom Berlin, får han ett gäng råskinn efter sig. Det hela urartar till ett blodigt gatlopp.

MMA-fighters på riktigt

60 minuter innehåller ett stort antal slagsmål, och de är extremt välkoreograferade och brutala. Jag tänkte att de medverkande säkert är MMA-fighers eller liknande på riktigt, och jodå. Emilio Sakraya är tvåfaldig tysk full contact karate-mästare. Marie Mouroum, som spelar hans kompis och kollega Cosima, är en tysk stuntkvinna som medverkat i ett flertal amerikanska actionfilmer. När hon var 15 blev hon on juniorvärldsmästarinna i den indonesiska kampsporten Pencak Silat. Folk ser ut att slå sig fördärvade på riktigt i den här filmen.

Skuren i mellangärdet

Det är nog tänkt att filmen till större delen ska utspela sig i realtid, vi får då och då se en klocka som tickar ner, men dessa 60 minuter är väldigt långa – Octavio hinner till och med vila sig en stund på sina föräldrars soffa, efter att han blivit skuren i mellangärdet.

”En frisk fläkt på actionfronten”

Handlingen blir aningen dum och lite för osannolik, vilket drar ner helhetsintrycket, och som jag nämnde ovan går luften ur en aning när det under filmens andra hälft pausas lite för länge mellan slagsmålen. Slutscenerna är lite fåniga.

… Men rent allmänt tycker jag att 60 minuter är en bra film – vågar jag säga ”en frisk fläkt på actionfronten”? Gillar man stenhårda slagsmål ska man se den här. Gillar man inte stenhårda slagsmål, så finns det mycket annat att titta på.

print

Här kan du se Sixty Minutes (2024)

Våra samarbetspartners