AVGRUNDEN – Tuva Novotny som tuff hjältebrud i gastkramande katastroffilm

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Engelsk titel: The Abyss
Regi: Richard Holm
Skådespelare: Tuva Novotny, Peter Franzén, Felicia Maxime, Kardo Razzazi, Göran Gillinger
Land: Finland, Sverige
År: 2023
Genre: Action, Katastroffilm, Thriller
Längd: 103 minuter
Format: DVD, Blu-ray, 4K Ultra HD
Distributör: SF Studios
Betyg: 3

Svensk genrefilm är något som vi inte brukar bli bortskämda med. Avgrunden är en svensk katastroffilm med verklighetsbakgrund och även om man naturligtvis inte har samma budget som en Hollywoodfilm och inga skyskrapor brinner så har man lyckats få till en mycket bra nordisk variant av katastroffilm.

Spelplatsen är Kiruna och ett fruktansvärt skalv, som orsakas av gruvarbetet under staden, ger en trovärdig utgångspunkt. Man kan jämföra med det verkliga och mycket tragiska dramat som utspelade sig i nyhetssändningar från Island januari 2024. Ingen anade att ett vulkanutbrott skulle påverka en hel befolkning. Kraftverket Svartsengi evakuerades och skyddades med barriärer.

Lava trängde upp genom sprickor

Fiskebyn Grindavik evakuerades, medan hus slukades av lava som trängde upp genom sprickor i jordytan. Bosättningen troddes först ligga på “säkert avstånd” en bit från vulkanen. Men. Vad som händer under jorden kan ofta vara oförutsägbart.

Oroväckande tecken upptäcks

Nu till fantasikatastrofen i Avgrunden. Vi får bevittna en riktigt bra inledning som bygger upp spänningen och ser äkta ut. Halv fyra på morgonen upptäcker eftersläntrande unga festare några otäcka sprickor. Under en och samma sommardag upptäcks fler och fler oroväckande tecken, hundar ylar som besatta och småkryp flyr fältet.

Guldbagge för realistiska specialeffekter

Regissören Richard Holm har också jobbat med manuset. Han ligger bland annat bakom succéer som Gåsmamman och Johan Falk. och det märks, både på tempot och på rollkaraktärerna.

Det växlar snabbt mellan klaustrofobi och översiktsbilder. Man har fått till realistiska specialeffekter. Guldbaggen för bästa visuella effekter tilldelades Nora Berecoechea och Stefan Rycken för just Avgrunden. Inte alls förvånande.

Väldigt amerikanskt upplägg

I centrum står Tuva Novotnys karaktär, som kanske är vagt besläktad med Saga i Bron. En tuff och effektiv dam, möjligen arbetsnarkoman, med massor av komplicerade relationer. För kärnfamiljen ska lappas ihop samtidigt som Kiruna spricker. Det känns som ett väldigt amerikanskt upplägg. Man väntar bara på att en gullig hund ska räddas i sista minuten, föredragsvis en labrador eller golden retriever.

Det finns luckor, rent logiskt sett, i manuset, men berättandet puttrar på så pass snabbt att publiken kanske inte märker så mycket av det.

Ett bra betyg i genren

På det hela taget är detta ett väldigt bra svenskt försök att utmana de gamla vanliga Hollywoodkatastroferna. Utan stora överdrifter. “Bra för att vara svensk” är en standardfras som man brukar läsa i många recensioner av svensk film.

Det där är “lagom beröm” i ett nötskal. Ja, det här är en bra katastroffilm för att vara en svensk produkt. Men det skulle även vara en bra katastroffilm för att vara en lägre budget Hollywood produkt. Ett bra betyg i genren. Och medan standard-Hollywood-katastrofen alltid handlar om en man som ska rädda sin familj är det kul här med en tuff brud i Tuva Novotny gestalt. Hon verkar mer sympatisk än Brad Pitt och Gerald Butler och deras gelikar.

Filmen är gruvligt gastkramande på bästa sätt.

print

Våra samarbetspartners