ROLE PLAY – luften har gått ur genren om alldaglige grannen som är hyrd lönnmördare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Thomas Vincent
Skådespelare: Kaley Cuoco, David Oyelowo, Bill Nighy, Connie Nielsen, Rudi Dharmalingam
Land: Frankrike, USA, Tyskland
År: 2024
Genre: Action, Komedi, Romantik
Längd: 100 minuter
Visas på Amazon Prime
Betyg: 2

Är det något vi lärt oss av filmer (och TV-serier) så är det att den alldaglige grannen eller den alldagliga personen som sitter bredvid dig på tåget mycket väl kan vara en specialagent eller hyrd lönnmördare. Det vimlar av dem både på pendeltågen och i gulliga små radhus och villaområden … Och deras familjer anar ingenting…

Role Play är ännu en True Lies, Mr. & Mrs. Smith, Fubar, Ghostedem>… Mark Wahlberg har en liknande serie på gång på Apple+, The Family Plan. Gäsp. Alla streamingtjänster ska ha en agent/lönnmördare/seriemördare som lever dubbelliv och hens familj anar ingenting. Role Play. Dubbelspel? Yep. Det måste vara måndag.

Aningslös i fluffroll

Role Play spelar The Big Bang Theory tjejen Kaley Cuoco huvudrollen som Emma, filmens La Femme Nikita. Emmas make Dave anar ingenting om lilla frugans dubbelliv. Dave spelas av britten David Oyelowo, som brukar göra tunga, seriösa roller – han ser lite bortkommen ut i en fluffroll. Dave är ledsen över att frugan glömt bort deras sjuåriga bröllopsdag. Emma fattar att det är dags att steppa upp. Förhållandet måste räddas.

Talang för improvisationsteater är nyckeln till varje lyckat äktenskap?

För att pigga upp det trötta äktenskapet med dubbelarbete (och dubbelspel) och småbarnskladd bokar paret in sig på ett lyxhotell där de ska mötas som främlingar och lära känna varandra på nytt genom “role play” … eftersom improvisationsteatertalanger är nyckeln till varje lyckat äktenskap? Om du tycker att det här är dumt så blir det värre sedan.

Bill Nighy som dödlig kollega

Filmen blir lite bättre ett tag när Bill Nighy kommer in i handlingen. Han spelar en lönnmördarkollega (eller lönnmördarkonkurrent) till Emma. Men sedan tas han av daga och filmen går utför. Likt Jason Bourne går Emma fram som en mördande slåttermaskin och ska eliminera alla som känner till hennes identitet. Eller nåt. Hennes man och hennes barn hinner bli kidnappade längs vägen. Det blir dummare och dummare. Alla åker till Berlin. Eftersom det är där alla spionmördarhistorier utspelar sig?

Ingen knattefotbolls flingfajt

Varför ska vi bry oss om en omoralisk och/eller amoralisk kvinna som mördar alla i sin väg? Varför ska vi heja på henne? Ingen aning. Alla i filmen kan ju ha familjer. Och är det bättre att mörda folk utan småbarn? Det fanns jämlikhet när det gäller den frågan i Kill Bill. Slagsmålet mellan Uma Thurman och Vivica A. Fox (innan knattefotbollen) där flingorna ryker i det typiskt amerikanska designerköket är bättre än någonting i hela den här filmen.

Ingen ny Long Kiss Goodnight

Long Kiss Goodnight – en kombinerad julaction och hemlig-lönnmördar-film med Geena Davis – var också bättre. Liksom Mr & Mrs Smith. Och Nikita. Nej, luften har gått ut den här genren. Liksom luften har gått ur Emmas äktenskap. En kväll med rollspel hjälper inte.

Velar mellan genrerna

Filmen blir ännu värre av att den inte vet om den ska vara komedi eller tragedi eller parodi eller vardagsrealism eller action … och den velar på ett dödligt tråkigt sätt mellan genrerna. Det här är ingen Long Kiss Goodnight. Det är mest godnatt.

Skojigare att se om gift par som ska peppa upp sig: Game Night
Skojigare att se om gift lönnmördare som kan hacka lök: Long Kiss Goodnight
Skojigaste lönnmördarfajt: Kill Bill(ettan) där flingorna flyger i det idylliska lilla villaköket

print

Här kan du se Role Play (2023)

Våra samarbetspartners