CAMILLA BRINCK : MUSSE & HELIUM: UPPDRAG PÅ DJUPT VATTEN – äventyrsliv som i en färgglad Disneyfilm

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: Musse & Helium (del 8)
Genre: Fantasy & magisk realism
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 200
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-06-26

De gulliga mössen är tillbaka! Men frågan är om inte tvillingarna Musse och Helium har tagit sig vatten över huvudet i den senaste volymen…? De är alla fall ute på djupt vatten… Bokstavligen!

I den första bokserien hittade Musse och Helium Guldosten och räddade Djurriket. I denna andra bokserie visar det sig att hela universum existens vilar på de små mössens axlar…

Det här är bok nummer tre i den andra serien om Musse och Helium. De två första delarna har titlarna Den hemlighetsfulla världen och En oväntad vändning.
.
Oväntade vändningar blir det också i denna tredje del som till stor del utspelar sig i vattenlandet Splashomanien (Musses och Heliums kaxiga svar på Avatar 2?)

Vilka är motståndarna?

Vi (och mössen) har alltid trott att Duvjägarna var De onda. Men nu visar det sig att Duvjägarna en gång i tiden var Djurrikets beskyddare. Deras ledare och nästan alla underhuggare blev lurade att dricka en trolldryck som gjorde dem onda och själlösa.

Nu är den nya superskurken Musse och Heliums nya motståndare och de små mössen måste omstarta universum för att tillvaron ska bli god igen … och för att lyckas med detta måste de få tag på en rad MacGuffins och hoppa mellan världarna.

Ett helt koncept med en egen värld

Musse och Helium har gått från en barnboksserie till ett helt koncept, ett världsbygge och en franchise som omfattar det mesta. Men man märker fortfarande de charmiga rötterna i ljudboken, eftersom det finns många humoristiska dialoger och ordlekar längs vägen. Musse har en benägenhet att ta sägessätt på allvar … och han oroar sig alltid för sin fina frisyr. Helium är snäll och hjälpsam och kan en massa praktiska avslappningstekniker, vilket är bra när allt bara känns för mycket.

Varför kan inte alla bara vara snälla och fina mot varandra?

I en scen i boken, med mycket exposition om ondska och nya skurkar, så frågar Helium varför inte alla bara kan vara snälla och fina mot varandra…? Ja, så känner man varenda gång man slår på nyheterna. All cred till Helium. Hon är verkligen snäll och fin och håller ihop gänget och bryr sig om andra.

Dynamiken och sammanhållningen i kompisgänget – där bland annat katten Sigge ingår – är en stor del av attraktionen med böckerna. Sedan är det så klart lockande med hemliga identiteter och att Musse och Helium som är vanliga möss i vår värld visar sig vara prins och prinsessa och De Utvalda i en annan värld.

Ett äventyrsliv som i en färgglad Disneyfilm

Äventyret är fullpackat med färgstarka, vackra, gulliga, fantasieggande, humoristiska och totalt galna bilder. Musse och Helium lever som i en dramatisk Disneyfilm och får klappa delfiner och rida på sjöhästar och hoppa i vattensängar (som svävar och är helt gjorda av vatten) … De blir också vän med en fisk som heter Fiskelina och får träffa en flodfisk som bjuder på väl avvägda snacks.

Trots allt. Även om universum står på spel finns det tid för mys och pys och bus och fis (i alla fall från Musse) och en hel del skratt.

En sjusärdeles åktur – och cliffhanger…

Dramatiskt, färgstarkt, skojigt och en sjusärdeles åktur! Ett mysigt musäventyr som slutar med en cliffhanger… Fortsättning följer i bok nummer fyra i serien som landar i boklådorna under 2024.

print

Våra samarbetspartners