YOUR HONOR (säsong 2) – spännande och komplext thrillerdrama avslutas med flaggan i topp

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Skapad av Peter Moffat
Regi: Peter Sollett (1, 2, 5, 6), Darren Grant (3, 4), Carrie Preston (7, 8), Rosemary Rodriguez (9, 10)

Skådespelare: Bryan Cranston, Hope Davis, Isiah Whitlock Jr., Andrene Ward-Hammond, Keith Machekanyanga, Benjamin Flores Jr., Lilli Kay, Jimi Stanton, Michael Stuhlberg, Rosie Perez
Land: USA
År: 2023
Längd: 50-59 minuter (10 avsnitt)
Genre: Brott, Drama, Thriller
Visas på HBO Max
Betyg: 4

Hur långt kan någon gå för att rädda sitt barn från obehag, jobbiga konsekvenser och utsatthet. Eller rent av fängelse. Den frågan besvarades med emfas i första säsongen av Your Honor när den lika moraliske som medkännande New Orleans-domaren Michael Desiato ställdes inför ett fullbordat faktum.

Ett faktum som innebär att han tvingas ta ett beslut om att anmäla sin son Adam till polisen för smitning. Den astmasjuke ätteläggen har nämligen kört ihjäl en yngling på MC under dödshotande omständigheter, så där och då tvingas Michael hur ogärna han än vill inse att han måste anmäla sin astmatiske son till polisen

Ett ödesdigert beslut

Så går tankarna. Ända tills det går upp för honom att offret är son till stans gangsterkung Jimmy Baxter det vill säga. Då backar Michael och bestämmer sig för att skydda sonen både från ett eventuellt fängelsestraff och dödligt våld.

Ett ödesdigert beslut ska det visa sig. För i slutänden tvingas han gå emot allt han tror på. Etiken, moralen och rättvisan blir till råttorna, och man kan väl säga som så att upplösningen på första säsongen var tämligen mörk. Med fatala konsekvenser för Adam som ovälkommen grädde på moset.

Bidrag till att göra slut på gangsterstyre

Således sitter Michael när andra säsongen inleds på kåken för sina överträdelser. Men han får en chans till upprättelse av juridiken. Bidrag till att göra slut på Jimmy Baxters gangsterstyre. Annars kommer det du erkänt att användas för att sätta dit bäste vännen Charlie Figaro, stans mäktige borgmästare. Dennes omedvetna medhjälp för att skyla över Adams smitning kan bli slutet på en framgångsrik karriär.

Var mer än pojk- och flickvän

Orden yppas av Olivia Delmont, en ihärdig åklagare som ser möjligheter i Michaels nyvunna relation till familjen Baxter. Det visar sig nämligen att Adam och Baxters dotter Fia var mer än pojk- och flickvän. De hann avla ett barn också, och nu vill Fia inget hellre än att få en relation med sin ”svärfar”.

En potentiell relation som sedermera hjälpligt realiseras, och som Jimmy för sin del snart kastar avundsjuka blickar på. Inte konstigt kanske. För alltsedan det gått upp för Fia vad familjen försörjer sig på har känslorna för föräldrarna svalnat och förvandlats till antipatier.

Tydligt vem som är mest hardcore

Samtidigt blir det allt tydligare i Jimmys relation med frun Gina vem det är som är mest hardcore. I de fall förstnämnde är diplomaten är Gina icke sällan hårdingen. Icke minst drivs hon av hämndbegär för sin döde son, men utöver detta är hon inte direkt förhandlingstypen heller.

En fråga att ställa sig är dock om hon ska fixa biffen i kriget med drogdealande gänget Desire, lett av stenhårda donnan Big Mo. En annan är vad Charlie Figaro ska tvingas göra för att bevara freden i en stad plågad av våldsvågor i gangstervärldens regi.

Fortsätter rulla med ombytta roller

Som synes avhandlar Your Honor i hög utsträckning hur de rent mänskliga relationerna förändras av en enda händelse präglad av slarv och ouppmärksamhet. En tragisk olycka följs av en rad dåliga beslut som i sin tur gradvis får grava konsekvenser. En del av dem förväntade medan andra extremt oförutsägbara.

Allt detta blommar sedan ut till en ren och skär ultrataggig bukett av elände med ett klimax präglat av ett krasst business as usual perspektiv där världen fortsätter rulla med ombytta roller och vissa av de numera frånvarande lämnat jordelivet medan andra helt enkelt bara lämnat walkover i livets ruttna ratrace på den mörka sidan.

Om allt som gör livet till ett helvete

För det är ju detta Your Honor i slutänden handlar om: korruption, mygel, tänjbar juridik, imaginära knivar i ryggen, våld och allt annat som gör livet till ett helvete. Sedan må serien via Michael Desiato initialt skildra hur tillvaron skulle kunna te sig om allt går som på räls, men det gör den ju i allmänhet inte.

Släpper aldrig greppet

Fast som sagt; det krävs inte mycket för att allt i tillvaron ska rämna. Något Your Honor med emfas betonar. Kanske är det också därför HBO Max valt att inte ge klartecken till en tredje säsong. Den blev för mörk, helt enkelt. Ändå måste jag säga att helheten överlag ter sig som en svettigt spännande historia som sällan eller aldrig släpper greppet om tittaren.

Samtidigt går det knappast att uppbringa något mörkare än True Detective i någorlunda samma genre på samma strömningstjänst. Så min logik om det väl myckna mörkret håller måhända inte fullt ut, trots allt

Utmärkta skådespelarinsatser

Därför nöjer jag mig istället med att salutera serien för allt ifrån sin komplexa story där både känslo- och spänningspektrat är avsevärt till de utmärkta skådespelarinsatserna.

Från i stort sett alla håll, dessutom. Domaren själv, Bryan Cranston är förstås ett måste att nämna, men även folk som herr och fru Baxter, alltså Michael Stuhlberg och Hope Davis, borgmästaren med rävar bakom båda öronen, Isiah Whitlock Jr., kvinnliga gängbossen Big Mo alias Andrene Ward-Hammond och relativa nykomlingen Lilli Kay i rollen som känsliga Baxterdottern Fia gör alla ett bestående intryck.

Skadan kan repareras redan idag

Summa summarum talar vi helt enkelt på det hela taget om ännu en kvalitetsserie från HBO Max. Om än en något bortglömd sådan. Vilket förstås är en mindre skandal. Men skadan kan förstås repareras redan idag. Av den som vill.

print

Här kan du se Your Honor (2020)

Våra samarbetspartners