LAUREN TARSHIS : JAG ÖVERLEVDE PEARL HARBOR 1941 – med spänning och mycket tänkvärt att diskutera

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: I Survived the Bombing of Pearl Harbor 1941
Förlag: Lind & Co.
Illustratör: Scott Dawson
Översättning: Emeli André
Serie: Jag överlevde
Genre: Äventyr & spänning
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 99
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-10-02

Dannys mamma fick nog av livet i New York och tog ett jobb som sjuksköterska på ön Oahu, mitt ute i Stilla havet. Danny längtar tillbaka till sitt liv som minderårig springschas hos de gängkriminella i storstaden och han planerar att rymma så snart som möjligt.

Men han kommer inte långt. Tidigt på morgonen fylls himlen av japanska stridsflygplan. Danny är alldeles ensam på stranden. Kommer han att klara sig? Och hur är det med den lille japanske pojken som bor i grannhuset? Är han ensam? Är han rädd? Kommer han att klara sig? Danny bestämmer sig för att inte rymma och att istället utföra ett litet hjältedåd.

Vänskap mellan amerikansk och japansk pojke

En fin detalj med den här berättelsen är vänskapen mellan en amerikansk och en japansk pojke. Vilket speglar relationerna mellan Amerika och Japan idag. Lauren Tarshis är känd för att skriva angelägna berättelser som utspelar sig mot en sann historisk bakgrund.

Under äventyrets gång får läsaren engagera sig i hur det går för Danny, hans nye japanske vän, Dannys mamma som jobbar som sjuksköterska … och sist men inte minst, om pojkarna ska få en minigris som husdjur.

Tänkvärt att diskutera efteråt

En bihandling är hur amerikanska japaner började diskrimineras efter att i åratal varit omtyckta och värdefulla medborgare. Det finns mycket spänning i den här berättelsen, och mycket tänkvärt att diskutera efteråt.

Från katastrof till positiv vändning

I slutet av boken kan man läsa fakta om Pearl Harbor och vad som hände timme för timme … och vad det ledde till. USA gick med i andra världskriget. Pearl Harbor är katastrofen som blev till en positiv vändning för de allierade.

Historien är levande, och upprepas gång på gång.

print

Våra samarbetspartners